Ti ting du bør vite om Chrome OS

Ti ting du bør vite om Chrome OS

Start opp pc-en på få sekunder, og glem både backup og sikkerhetsoppdateringer.

Google lanserer et helt nytt operativsystem som skal ta opp kampen mot Microsoft, i tillegg til Apple og en lang rekke Linux-distribusjoner.

Selv om offentligheten først fikk nyheten på onsdag, har Google jobbet lenge med Chrome OS. Dette er hva vi vet om operativsystemet så langt:

1. Hva er egentlig Chrome OS?

Google Chrome OS er selskapets første forsøk på å designe et operativsystem for mer kraftige datamaskiner. Android, hvor Google er en viktig partner, har gjort det bra på mobile enheter, og nå skal erfaringene som har blitt høstet her og i arbeidet med Chrome-nettleseren brukes til å lage det første nettsentriske operativsystemet.

- Brukergrensesnittet blir minimalt, det skal ikke gå i veien for deg – mesteparten av brukeropplevelsen vil foregå på nettet, heter det på Googles blogg.

2. Når kan jeg ta i bruk Chrome OS?

Google vil gjøre ferdig første versjon senere i år, og deretter åpne kildekoden til operativsystemet. Selskapet spår at du kan kjøpe den første minibærbare med Chrome OS fra blant andre HP, Lenovo eller Acer i løpet av andre halvdel av 2010.

3. Burde Microsoft bekymre seg for konkurransen mot Windows 7?

Ja, selv om Windows 7 kommer på markedet et år før Chrome, vil begge konkurrere på markedet for minibærbare på sikt. Google har økonomiske muskler til å ta opp kampen mot Microsoft i overskuelig fremtid, og drar trolig nytte av sin nettsentriske tilnærming.

Flere og flere bruker tjenester på internett, fra webmail og dokumenter, til kalendre og chat. Trenger vi egentlig et tradisjonelt operativsystem, eller bare et kjapt grensesnitt mot nettet?

Dersom Chrome blir en suksess på minibærbare, er det trolig bare et tidsspørsmål før det vil spre seg til kraftigere maskiner, og bli en seriøs utfordrer til Windows. Men Microsoft har et kraftig forsprang

4. Vil Chrome kunne brukes på pc-en min?

Ja, Google har allerede begynt samarbeidet med en lang rekke maskinvareleverandører, og setter kompatibilitet i høysetet. Chrome skal både kunne kjøre på x86-arkitekturen og på Arm-brikker, og vil dermed kunne kjøre på de aller fleste pc-plattformer.

5. Med så tung web-integrasjon, blir det sikkert nok?

Det mener i alle fall Google. Selskapet sier de skal redesigne hele sikkerhetsarkitekturen for et operativsystem.

- Brukerne skal ikke lengre trenge å bry seg med virus, skadelig programvare eller sikkerhetsoppdateringer. Det vil rett og slett bare fungere, står det på bloggen.

Pc-en vil ikke bli tregere og tregere og du kan glemme backup. Les videre på neste side!

Les om:

Enterprise