Tilbyr Office-abo til Mac-brukere

Tilbyr Office-abo til Mac-brukere

Microsoft vil ha med både Mac og iPad på Office-laget.

Microsoft kaster seg på trenden med abonnement på programvare og lanserer nå Office 365 Home Premium.

Målgruppen er privatpersoner, og ikke minst husstander. Den ideelle Microsoft Office-familien består av fem familiemedlemmer, og det er åpenbart helt greit for Microsoft at både én, flere og kanskje alle av disse er Mac-brukere.

Mye Mac-utvikling hos Microsoft

Tross et historisk labilt forhold mellom Microsoft og Apple har Microsoft levert programvare til Apple-brukere omtrent siden den første Macintosh-en ble lansert i 1983.

Word 1.0 lansert for Macintosh allerede i 1984, bare et år etter at den første DOS-versjonen så dagens lys. I minst fire år solgte Macintosh-versjonen bedre enn MS-DOS-versjonen, ifølge Wikipedia.

Og regnearket Excel, versjon 1.0, ble lansert for Macintosh i september 1985. Den første Windows-versjonen kom ikke før i 1988, mens Windows ennå var et høyst uferdig operativsystem.

Tross høylytt krangling mellom Apple og Microsoft både i media og rettsvesenet opp gjennom årene har Microsoft en stor utviklingsavdeling for Apple-programvare. Microsofts Macintosh Business Unit var ifølge Wikipedia den største programutviklingsavdelingen for Mac-operativsystemet utenfor Apple i 2009.

Den ble etablert allerede i 1997, på et tidspunkt da Microsoft kjøpte seg inn i Apple med en aksjepost på 150 millioner dollar.

På Microsofts nettsted for Mac-programvare, Mactopia.com , markedsføres både Mac-versjonen av Office-programmene, Messenger, Remote Desktop og webapp-er for Mac. Nå finner man også det nye Office 365 Home Premium-abonnementet der.

Én lisens - fem kontoer

Én lisens av Office 365 Home Premium gir rett til å installere fulle Office-pakker på opptil fem enheter. Disse enhetene kan være alt fra Windows-pc-er til Windows 8-nettbrett og Mac-er.

Dette innebærer at hvert familiemedlem får hver sin Office-konto og slipper å dele programvaren og dataene med andre i familien.

Samtidig åpner løsningen for det stikk motsatte, nemlig omfattende deling og samarbeid for dem som ønsker det.

For eksempel kan foreldre lese barnas utkast til skolestiler og komme med kommentarer og innspill selv om de åpner filen fra et helt annet sted, for eksempel på toget på vei hjem fra jobben.

To familiemedlemmer kan til og med redigere for eksempel samme Word-dokument samtidig. Det avsnittet som den ene av familiens Office-brukere redigerer, blir låst mens vedkommende redigerer noe i dette avsnittet, mens resten av dokumentet er åpent for den andre.

Abonnement

Microsoft Office-programvare i forskjellige avstøpninger vil fortsatt kunne kjøpes via den gamle lisensmetoden. Da kjøper man en programpakke, for eksempel Office Home & Student 2013 til 1099 kroner, og så har man rett til å benytte programmene så lenge man vil. Men bare på én datamaskin, ikke på fem. Og kommer det en større oppgradering, må man være beredt på å betale for den.

Med et Office 365 Home Premium-abonnement kan Microsoft oppdatere og oppgradere programvaren så mye de lyster, noe de også har tenkt å gjøre, uten at det koster kundene noen ting – utenom den årlige abonnementsprisen, naturligvis.

Adobe og flere andre programvarehus har i senere tid satset sterkt på å få kundene til å abonnere på programvaren i stedet for å kjøpe den på gamlemåten. For eksempel får man tilgang til alle programmene i Creative Suite 6 ved å tegne abonnement på den kombinerte program- og skytjenesten Adobe Creative Cloud.

Nå følger altså Microsoft opp med Office 365 Home Premium. Nærmest en slags oppvarming i konsumentmarkedet før selskapet kommer med Office 365 Business for organisasjoner og bedrifter 27. februar.

799 kroner i året

Et årsabonnement på Office 365 Home Premium kost 799 kroner. Dette gir en månedspris på 67 kroner i måneden. Men man betaler for ordens skyld altså for ett år om gangen.

For dette får man laste ned og installere full Office-pakke på opptil fem pc-er eller andre enheter. I tillegg får man 20 gigabyte ekstra lagringsplass i Microsofts SkyDrive, noe som gir totalt 27 GB lagringsplass, ifølge Microsofts pressemelding.

- Hvis du allerede har Office på en annen enhet, for eksempel en Windows Phone, kan du knytte denne mot Office 365 Home Premium, men den telles ikke blant de fem, opplyste Ole Roterud hos Microsoft da abonnementstjenesten ble presentert for norsk presse.

Tidligere har Outlook bare inngått i Pro-utgaven av Office 365, men i den nye Home Premium-versjonen er også Outlook med. Windows-brukere får også med klassikere som databaseprogrammet Access og layoutprogrammet Publisher.

SkyDrive

Det er altså SkyDrive, Microsofts lagringstjeneste «i skyen», som er bindeleddet mellom de forskjellige Office-kontoene som man oppretter på et abonnement.

Under den norske lanseringen var Microsoft ivrig etter å demonstrere hvor godt integrert denne hjemmeløsningen er med profesjonell Office-bruk på jobben. Ifølge Microsoft er det ingen risiko for at en slik blandet brukt av tjenestene kan føre til at sensitive jobbdata kommer på avveie.

Programmene som følger med i abonnementet, er Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Access og Publisher.

Mac-brukere får riktignok ikke med seg Publisher, OneNote eller Access, ettersom disse programmene ikke foreligger i Mac-utgave.

All programvaren installeres lokalt, så man kan godt jobbe med dokumentene sine også når man ikke er tilkoblet internett, selv om delingsfunksjonene naturligvis ikke fungerer da.

I tillegg til programvaren får man 60 inkluderte ringeminutter på Skype per måned til å ringe mobiltelefoner, fasttelefoner eller pc-er hvor som helst i verden – om enn begrenset til de land som Microsoft har Skype-avtaler med.

En del av Office-programmene kan også benyttes direkte i nettleseren i forenklede utgaver, kalt Office ved behov på norsk, Office On Demand på engelsk. Dette betyr at man for eksempel kan gjøre enkel redigering av Word-dokumenter i Apples nettleser Safari på en iPad.

Folk som er nysgjerrige på Office 365 Home Premium, kan bestille en gratis 30-dagers prøveperiode på www.office.com .

Macworld.no har ikke rukket å installere Office 365 Home Premium ordentlig ennå. Vi har i skrivende stund bare prøvd vår eksisterende lisens-baserte Office for Mac 2011 mot deling av Word-filer fra Office 365 Home Premium på en Window-pc via SkyDrive, og det fungerte utmerket.

Som en leser ganske riktig har påpekt, er det fortsatt Office 2011 for Mac som Mac-brukere får når de tegner abonnement på Office 365 Home Premium. Da vi på en annen Mac prøvde å installere Office for Mac via den nye abonnementsordningen, dukket det opp en feilmelding ved aktiveringen som vi ikke har rukket å finne ut av ennå, annet enn at vi har sett på nettet at også andre har fått den samme feilmeldingen. Vi kommer tilbake til saken senere.

Les om:

Enterprise