TIPS: NTFS på OS X Mavericks

TIPS: NTFS på OS X Mavericks

Årets julegave fra oss til dere.

Trenger du å kunne skrive filer til NTFS fra Mac?

Å få tilgang til Windows-diskformater fra din Mac kan det være flere grunner til. En klassiker er selvfølgelig dokumenter du tar med deg hjem fra jobben på en usb-minnepinne som viste seg å være NTFS-formatert, Microsofts proprietære filformat som har vært standard-filformatet i Windows NT-familien siden tidlig på 1990-tallet.

Greit nok - ettersom OS X har innebygget lese-støtte for NTFS. Skal du skrive noe tilbake, er det verre.

Nå finnes det jo en rekke andre pc-filsystemer som det er både lese- og skrivestøtte for under OS X, som for eksempel FAT32. Men har kan man støte på begrensninger hva angår store filer. Så dersom du har store videoklipp på mangfoldige gigabytes, kan dette by på problemer.

Et annet scenario der det er ønskelig med skrivemulighet til NTFS, er i hjemmet. Kanskje det vanker ny tv eller medieboks til jul? Da kan de ofte spille filer fra usb-minne. Men igjen: Dersom det er store filer, trenger man et filsystem som takler dette.

Kommersielle løsninger

Det finnes flere muligheter. Den enkleste er å investere i programvare, for eksempel Tuxera eller Paragon . Disse er sammenliknbare i ytelse, og er klare for nyeste versjon av OS X, Mavericks.

Prismessig ligger disse rundt 200 kroner begge to, og begge kan prøvekjøres i omtrentig en to-ukersperiode. Fordelen med kjøpt programvare er profesjonell brukerstøtte og (formodentlig) oppdateringer og/eller feilrettinger.

Gratis-programvare

Det man jo kan undres over, er at Apple har bygget inn kun lesestøtte, men ikke skrivestøtte, for NTFS i OS X. Eller er det virkelig slik?

Faktisk viser det seg at en grunnleggende skrivestøtte for NTFS finnes - den er bare ikke skrudd på. Apple garanterer ikke for funksjonaliteten, men dersom du ikke er mørkeredd, så finnes det altså gratis-programmer som fikser biffen.

Et eksempel er NTFS-FREE , et prosjekt på SourceForge (som overraskende nok ikke er åpen kildekode). Prosjektet ble sist oppdatert i mai i år, men skal visstnok fungere med Mavericks. Fordelen her at man får en installer, men brukerstøtte finnes ikke, bortsett fra den man finner hos utviklere eller i miljøet finnes ikke. Gratis - men installering altså på eget ansvar.

Hacks

Og så til slutt den morsomste løsningen for dem som liker å mekke litt under panseret på OS X og ikke er redde for Terminal. Learnaholic har en gjennomgang av en rekke kommandoer du kan kjøre gjennom Terminal som aktiverer NTFS-skriving også i Mavericks.

Det fungerer fint etter vår erfaring, men det gis ingen garantier. Vær spesielt forsiktig med å skrive til startdisken eller partisjoner på denne, da systemet er lagret her og ikke bør utsettes for korrumpering.

Så lykke til med hackingen - eller vær trygg og sats på innkjøps-varianten, for eksempel som vist nedenfor.

Les om:

Enterprise