Tror ikke på friprog-revolusjon

Tror ikke på friprog-revolusjon

Microsoft slår tilbake, og sier overvekt av fri programvare vil true norsk it-bransje.

Tidligere Microsoft-utvikler Keith Curtis tror Microsoft vil gå under, fordi de satser på en proprietær modell.

LES OGSÅ:

Derfor skal Microsoft og Windows dø

Dette er Microsoft selv naturlig nok svært uenig i.

- Aktører som representerer fri programvare er konkurrenter, og vi forholder oss profesjonelt til denne konkurransen, forteller kommunikasjonsdirektør Eirik Lae Solberg i Microsoft Norge.

"Stort feilgrep"

Solberg reagerer på måten noen favoriserer den proprietære modellen på. Fri programvare-forkjempere er ikke nådige i sin kritikk mot lukkede systemer som Windows, og Richard Stallman sa blant annet dette når han besøkte Oslo tidligere i år.

- Om ikke programvaren følger mine fire frihetsprinsipper, burde det ikke eksistere. Da er det bare et sosialt problem!

Kommunikasjonsdirektøren synes dette blir helt feil.

- Det er et stort feilgrep å si at den ene modellen er mindre høyverdig enn den andre, sier han til Computerworld, og understreker at han ikke kjenner til noen andre bransjer hvor man diskuterer forretningsmodeller på denne måten.

Tror på lisenser

- Hva med argumentene om at fri programvare fremmer samarbeid, for å utvikle bedre løsninger?

- Vi samarbeider med svært mange programvareleverandører, enten det er snakk om åpen kildekode eller kommersiell programvare. Vi opplever at svært mange setter pris på samarbeidet – det gjør vi – og at de setter pris på forretningsmodellen vi har, svarer Solberg.

Han mener videre at det aller meste av verdiskapning kommer fra selskaper med samme modell som Microsoft.

- Brorparten bygger på kommersielle produkter med lisenser. Og brorparten av innovasjonen skjer her også, det er det ingen tvil om. Jeg stiller meg uforstående til at en modell skal være overlegen den andre, og konstaterer at flertallet satser på kommersiell programvare. Men det skjer også mye spennende innenfor andre forretningsmodeller.

Tror ikke på fri verden

Eks-Microsoft-koder Curtis mener vi nå er inne i "datamaskinenes mørke tidsalder", ettersom Windows-bruken ifølge han fremmer en lukket dataverden uten mye samarbeid.

Men at verden en dag kan baseres hovedsaklig på fri programvare, slik Curtis og mange med han håper på, har ikke Microsoft Norge tro på.

- Det er fullstendig urealistisk, mener Solberg.

- Ser man på norsk programvarenæring, skjer brorparten av verdiskapningen med programvare som er kommersiell og lisensbasert. Om alt ble fri programvare, ville den verdiskapningen og de arbeidsplassene være borte. Det er verken realistisk eller ønskelig. Det viktigste er å produsere gode løsninger for brukerne, og det vil vi fortsette med. Om ikke lenge lanserer vi Windows 7, og det er et godt eksempel på innovasjon.

Les også hva Friprogsenteret mener:

- Microsoft tar direkte feil!

Enterprise