Tror på Linux-stormaskiner

Tror på Linux-stormaskiner

IBMs stormaskin har førtiårskrise. Derfor fiffes den opp med ny, moteriktig klesdrakt.

Stormaskinen, IBM z10, kom i ny innpakning denne uken. En ny minstemodell, Enterprise Linux Server, ELS, til rundt en million kroner representerer en betydelig prisreduksjon sett fra stormaskinens side, hvor maskinene i Norge typisk selges for rundt 20 millioner kroner. For 25 års siden kostet en tilsvarende maskin 70 millioner kroner.

Enterprise Linux Server som er den nye minstemodellen av z10 Business Class, er en dramatisk forbedring, yngre og hippere for å friske opp imaget. Det har z behov for, for interessen for maskinen synker.

I år har nedgangen i salget internasjonalt vært dramatisk, på mellom 20 og 40 prosent, men det gjelder også delvis for konkurrerende tjenestemaskiner.

- Den minste maskinen til 200.000 dollar kan håndtere 50 virtuelle maskiner, sier Reed Mullen, virtualiseringssjef for IBM z stormaskin ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Forutsetningen er IBMs gjennomprøvde virtualiseringsteknologi z/VM.

To spesialprosessorer

Linux-utgaven benytter to spesialprosessorer for håndtering av de femti virtuelle maskinene. Prosessoren betegnes IFL, Integrated Facility for Linux.

I hvilken grad det er en stormaskinsprosessor med programvare for å administrere Linux-applikasjoner er usikkert. IBM går ikke inn på det detaljeringsnivået.

Målet er å overføre kunders Unix og Linux-applikasjoner fra kundenes andre maskiner til en felles stormaskin. Dette arbeidet som betegnes Migration Factory har siden 2008 hjulpet over 150 kunder å overføre sine applikasjoner til stormaskinen.

IBMs strategi er å skaffe stormaskinen et sett med nye klesdrakter for å tiltrekke seg yngre it-direktørers interesse. IFL er én, men det finnes en rekke andre som eksempelvis krypteringsprosessoren Crypto Express3.

Disse ekstra gevantene påvirker ikke prisen for den generelle maskinens programvaremiljø. For det er programvaremiljøet som gjør stormaskinen virkelig kostbar.

På begynnelsen av neste år kommer neste utgave, z11. Da er det to år siden z10. Den kommende maskinen vil ha mange flere klesdrakter. Slik sett er z11 spennende, men det er først og fremst for eksisterende kunder.

Pris en utfordring

IBM håper på å skaffe seg nye kunder. Det er oppgaven til ELS, den nye modellen av z10 BC. Utfordringen er fortsatt prisnivået. For eksisterende kunder er det en betydelig prisreduksjon. Målt mot alternativer virker det underlig at IBM forlanger så mye.

En IBM X3850 som er en de beste tjenestemaskinene basert på Intel, koster mellom en tredjedel og halvparten av den lille stormaskinen. En HP Proliant DL785 med minst dobbelt ytelse basert på AMDs prosessor med seks prosessorkjerner koster maksimalt tre fjerdedeler.

IBM vil kunne hevde at ELS er mye mer pålitelig enn konkurrerende maskiner på grunn av sin konstruksjon, men ved bruk av Vmwares virtualiseringsteknologi vil Vmotion kunne overføre applikasjoner til en ny maskin ved feil på den opprinnelige. Dermed oppnås mye av det samme.

Enterprise