Tror på ny epoke for Windows

Tror på ny epoke for Windows

I dag er Windows 8 på gata. Norges-sjef i Microsoft, Hege Skryseth, har tro på fornyet tillit i pc-markedet og vekst på nettbrett.

Microsoft har de siste årene vært på defensiven etter at Apple og Googles Android erobret de ny mobile enhetene. Både på smarte telefoner og nettbrett har de to tatt nesten rent bord.

Men entusiasmen er likevel stor på Lysaker, der det norske hovedkontoret til Microsoft holder til. Denne uken lanserer selskapet sitt nye operativsystem, Windows 8. Med en total integrasjon mellom ulike enheter og tjenester, mener Microsoft at de har gode trumfkort på hånda. Særlig med en rekke nye pc-er og tabletter som vil lanseres sammen med Windows 8.

- Selv er jeg veldig spent på hybrid-pc-ene, der man har mulighet til å ta av skjermen og dermed kan bruke kun brettet. Det kommer veldig mange gode maskiner som bruker Windows 8, sier Hege Skryseth, sjef i Microsoft Norge.

- I samtaler Computerworld har hatt med bransjen og norske it-sjefer, hører vi ikke de helt store forventninger til Windows 8. Hva er din oppfatning om entusiasmen?

- Det vil komme etter hvert. Windows 8 er noe folk må se på og prøve selv. Vi er positive, og når vi snakker med våre norske partnere er de veldig opptatte av det nye operativsystemet, sier Skryseth.

Personifisering

Helt sentralt i Microsofts nye produkter, Windows 8, Windows Phone 8 og Windows RT, er en personifisering av skjermbildet.

- Dette er en personliggjøring av pc-en og nettbrettet. Innloggingen er enkel og sikker. Det er lett å lage ulike profiler og bytte mellom dem. Dermed kan jeg gi min datter på fire år tilgang til nettbrettet slik at hun har fritt spillerom. Samtidig kan jeg ha mine forretningsapper på den uten at hun kan endre noe, forteller Christian Almskog, Windows-direktør i Microsoft Norge.

Det betyr også at innstillingen kan synkroniseres på opp til ti ulike enheter, mens du kan eie appene på fem enheter. Slik kan du få få opp samme bilde opp på brett, jobb-pc og hjemme. Samtidig har selskapet en kraftig portefølje av bedriftstjenester fra før, som nå kan kombineres med apper gjennom Microsofts egen app-store.

- Alle apper godkjennes av Microsoft og har god sikkerhet og lik oppbygning, slik at alle er enkle å betjene, sier Almskog.

- Hvordan vil dere gå frem for å bringe Windows 8 til markedet?

- Mange av våre ansatte er ute hos partnere. Vi har kontakt med mange maskinvareprodusenter, egentlig brorparten av it-Norge. De vil komme fortløpende med mange lekre enheter. Både Samsung, Acer og Asus satser allerede denne uken stort med nye produkter, sier Skryseth.

- Når Apple lanserer noe nytt ligger folk i kø natten før. Det gjør de ikke med Microsofts produkter. Bekymrer det dere?

- Nei, vi starter egentlig den ordentlige markedsføringen nå. Denne uken fikk vi første reklame på tv. Vi vil ha det 11 uker på norsk TV, i tillegg til store reklameplakater utendørs og et roadshow gjennom hele Norge.

Fullverdig pc

Windows 8 må ta mange hensyn. Kompatibilitet med programvare utviklet for tidligere versjoner er sentralt, dessuten skal funksjonaliteten på nettbrett, mobiltelefonen og underholdningsplattformen Xbox samordnes.

- Kan det kan bli for mye av det gode? Hvor skal dere satse først, på forbrukerne eller på det profesjonelle markedet?

- Det blir begge deler. I første omgang på forbrukerne, og så i bedriftsmarkedet. Poenget med Windows 8 er nettopp at det kombinerer alt i samme enhet, og det er noe jeg tror mange ønsker seg. Får man seg et brett med nye Windows har man en fullverdig pc som både kan konsumere og produsere data, blant annet med installert Office-pakke, sier Skryseth.

Ifølge Skryseth er det stor interesse og forhåndskjøp, men Microsoft-sjefen kan ikke gå ut med detaljer før selve lanseringen.

- Hvorfor skal norske bedrifter ta i bruk Windows 8?

- Fordi de kan tilby sine ansatte innovative arbeidsflater. Det blir enklere å gjøre arbeidsoppgaver. Det finnes, og vil komme flere, forretningsapper som gjør jobben lettere. I tillegg er det full tilgang til sosiale medier og mulighet å styre sikkerheten og å skreddersy dataenheter for ulike scenarioer, sier Skryseth.

Vindusforvirring

Det har vært forvirring rundt ulike versjoner av Windows. Microsoft har en egen versjon, Windows RT, som kommer på nettbrett med ARM-prosessorer. Den er ikke den samme som Windows 8. Denne uken lanseres Windows 8 samtidig med Microsofts eget brett, Surface. Men Surface med Windows 8 kommer senere. En undersøkelse gjennomført av Securedata, som omtales på Zdnet.com, viser at 86 prosent av respondentene ikke skjønner forskjellen på Windows 8 og RT.

- Hva er forskjellen mellom Windows 8 og Windows RT, og hvorfor to ulike operativsystem?

- Windows 8 er for pc-er i alle former og størrelser. Nettbrett, notebooks, ultrabooks, hybrider, all-in-ones, helst med berørelsesskjerm, alle enheter som bruker Intels prosessorer. RT-versjoner er for lette bærbare, tynne nettbrett med lukkede økosystemer som ikke er "pc". De kjører ARM-prosessorer med lang batteritid. Begge systemer kan konsumere og produsere innhold, sier Windows-direktør Almskog.

-- Forventer dere at det blir like livlig app-utvikling som med Apple og Android, hvor de små selskapene får større muligheter?

- Ja, det har vi sett allerede med Windows Phone 7. Vi prøver å gi dem god hjelp underveis og jobber aktivt med utviklere her.

- Blir prisnivået på apper likt Apples og Androids?

- Når det gjelder tjenester for musikk og tv er det uavhengig plattform. For andre apper er det avhengig av utviklerne selv, men jeg antar at de legger seg på samme nivå, sier Skryseth.

- Starter Windows 8 en ny Microsoft-epoke?

- Ja, her kan jeg bare si meg enig med toppsjef Steve Ballmer i Microsoft, som flere ganger har uttalt at dette er en ny æra for selskapet, sier Skryseth.

Les om:

Enterprise