Twitter tjener og taper rekordmye

Twitter tjener og taper rekordmye

Onsdag falt Twitter 18 prosent i aksjepris på tall som viste at veksten i sosiale medier-yndlingen stoppet opp.

De første tallene fra Twitter som børsnotert selskap viste et rekordtap på 3,2 milliarder kroner (511 USD). Til gjengjeld hadde de en rekordvekst i inntekter på 112 prosent, til 1,54 milliarder kroner (243 millioner USD).

Tjener penger på mobil

Forskjellen fra nedturen som ble Facebook til del når de rutsjet ned fra gode startnoteringstall for to år siden, er at Twitter tjener penger der Facebook ikke gjør det. De har fått mobiltjenestene til å fungere.

LES OGSÅ: Analyse - Er Twitter en fornuftig investering?

Den store utfordringen som bekymrer investorene er at veksten i brukere, og i bruk, bremser opp. I høst hevdet Twitter at de hadde 230 millioner aktiver brukere, som økte med fattige 3,8 prosent til 241 millioner brukere. Hver bruker sjekker også innom profilen sin sjeldnere enn før. Selv Facebook vokser fortsatt, selv om de er forbi milliarden i antall brukere.

Facebook feirer ti år i disse dager, og er hele to år eldre enn Twitter.

Endrer med god grunn

- Vi satser ekstra i 2014 på å øke veksten i brukerbasen, forsikret Dick Costolo under presentasjonen av kvartalstallene melder nyhetstjenesten til Computerworld.

Endringene som varsles er mer bruk av foto, enklere innholdssøk og konversasjoner vist som tråder. Dette er endringer som Twitter-veteraner blir grinete av, men det skal bidra til at nybegynnere skjønner mer av Twitter fra starten.

I motsetning til når Facebook endrer utseende, er endringene hos Twitter belagt med erfaringstall. Endringer i utseende og virkemåte i høst førte til merking av kvitringer som favoritter og brukt til viderekvitringer økte 35 prosent. Direktemeldingssystemet øke trafikken med 25 prosent.

Direktemeldinger får også økt prioritering i mobilsatsingen til Twitter, sier Costolo ifølge Computerworld US.

Flere, like masete app-er?

En mulig effekt av denne satsingen er at Twitter vil komme med flere app-er framfor en samle-app. Slike app-er kan framheve enkelte deler av tjenesten for andre. Selskapet har allerede en egen musikk-app ute som få bruker.

Det ser dessverre ut til at app-en Twitter har i dag vil fortsette å være en nysgjerrig og rettighetskrevende app. Den som vil bruke Twitter på mobilen uten å gi den sosiale tjenesten alle snuserettigheter, må fortsatt gå for tredjeparts-app-er som Seesmic.

BBC World rapporterer at Nasdaq, it-børsen i New York, så investorer måke ut Twitter-aksjer på priser 18 prosent under noteringen tirsdag.

Les om:

Enterprise