Ubuntu under Linux-HUDen

Ubuntu under Linux-HUDen

Nytt grensesnitt igjen, denne gangen er menyen litt Windows-idé pyntet med Søk.

Ubuntu har hatt rykte på seg som folke-Linux over mange år, selv om de det siste året har falt ned fra toppen etter at Mint-varianten er blitt mer populær.

I Ubuntu 12.04 fra Canonical gjøres det grep i brukergrensesnittet som omdefinerer hvordan slike skal se ut og fungere, melder PC World US.

En av årsakene til kritikk og til nedgang skal være bruken av Unity som standard grensesnitt i Ubuntu. Veteranbrukerne var lite begeistret, og Mint ble ansett å være enklere å ta i bruk når grensesnittet uansett skulle endres.

Tilpasset brukernes bruk

Svaret fra Canonical er HUD. Grensesnittet «HUD», eller Head-up Display, skal brukes slik at brukerintensjonen skal styre hvilke funksjoner som tilbys. Dette skal gi mer effektive valg som styrer unna faste menyer med faste valg.

Tanken er at menyer som lister over kommandoer som gjøres en sjelden gang er fryktelig ineffektivt. Spesielt siden de fleste brukere faktisk får et fast mønster over hva de faktisk bruker, mens resten av menyvalgene står ensomme og uvalgte tilbake i hele levetida til applikasjonen. Derfor skal de mest brukte av de minst brukte valgene prioriteres ut fra brukermønsteret.

Målet er at grensesnittet blir menyløst. Brukeren skal kunne søke funksjoner i et tekstfelt som foreslår hva som brukeren vil ha gjort ut fra tidligere valg. Mulighetene skal ikke bare ligge i aktiv applikasjon, men også i andre applikasjoner eller i systemfunksjoner.

Stemmestyring også

En interessant videreutvikling av dette grensesnittet er at det åpner for stemmestyring av operativsystemet. Det vil riktignok kreve en del mer utvikling og tid før det er på plass, poengterer Canonical.

Det som gjør dette ekstra interessant, er at dette vil støtte mobilstrategien til Ubuntu. Canonical har ikke lagt skjul på at de ønsker at Ubuntu skal spill en rolle i smartmobiler, nettbrett og tv-er også. Stemmestyring har vært en tiltagende trend de siste årene for smartmobilene. Det har neppe noen hensikt å prøve seg her uten å ha stemmestyring plassert på utviklingssporet.

Selskapet mener denne løsningen er en del av trenden for å forenkle bruken av operativsystemet. De peker på at det skal gå raskere og være enklere enn tastatursnarveier. Også ikonbåndet «Ribbon» fra Microsoft trekkes fram som noe har inspirert til samme tankegang som HUD.

Den nye brukermåten skal være fullt ut fungerende i april-lanseringen. Den vil være paret med tradisjonell menystyring, som fortsatt vil være standard for bruksmåten. Men applikasjoner som støtter det nye grensesnittet vil gi brukeren mulighet for å ta det i bruk. Canonical tenker at det er opp til brukeren om HUD blir en foretrukket funksjon foran tradisjonelle menyer.

Enterprise