Ubuntu vil inn på nettbrett

Ubuntu vil inn på nettbrett

Canonical håper å ha Ubuntu på nettbrett i løpet av året.

Det var i et intervju med amerikanske InfoWorld at en av sjefene i Canoncial, som er ansvarlige for Linux-versjonen Ubuntu, avslørte at selskapet håper å ha klar en nettbrettversjon av operativsystemet allerede i løpet av året.

I dag er det Apple som dominerer nettbrettmarkedet, med Googles Android som en stadig sterkere utfordrer. I løpet av året er det ventet at også Microsoft endelig vil forsøke seg med Windows 8 tilpasset nettbrett.

Ifølge Jane Silber i Canonica er målet at Ubuntu skal konkurrere direkte med både Android og iOS. Håpet er altså at de på nettbrett skal være i stand til å favne bredere og nå flere brukere enn Linux så langt har gjort på pc.

Silber håper at Ubuntu med sin åpne løsning skal slå av blant brukerne, som i stadig større grad ser hvor lukket både Android og iOS egentlig er. I løpet av de siste årene har både Canonical og Ubuntu jobbet hardt med å utvikle enklere løsninger både for å lage og distribuere programmer for Ubuntu.

Selskapet stopper imidlertid ikke med nettbrett, og Silber ser for seg at operativsystemet på sikt også kan tilpasses smarttelefoner, og utfordre Apple og Google også der.

Nytt berøringsgrensesnitt

Et av av de viktigste verktøyene for å lykkes på nettbrett er god støtte for berøringsskjermer, og Ubuntu har blant annet jobbet mye med et eget berøringsgrensesnitt kalt Utouch. Det har i tillegg blitt jobbet mye med å implementere berøringsfunksjonalitet i selve Linux-kjerner, og i grafikkmotoren X.org - og i X.org-etterfølgeren Wayland, som enn så lenge kun er på eksperimentstadiet.

Ubuntu er imidlertid ikke alene om å jobbe med nettbrettversjoner av Linux. Også KDE jobber med en egen versjon til bruk på nettbrett.

Det virker utvilsomt spennende med Linux på nettbrett. Vel så spennende er det å se om forbrukerne ønsker seg nok et alternativ, eller om Linux-interessen og mottakelsen blir omtrent like lunken som den har vært på pc til nå. Det får vi kanskje vite mer om i løpet av året.

Enterprise