Unix-server med opptil 256 kjerner

Unix-server med opptil 256 kjerner

IBM har lansert nye Unix-servere basert på prosessorfamilien Power 7.

Power 795 er den største Unix-serveren så langt fra IBM. Den er beregnet på de største virksomhetene med store databaseapplikasjoner eller for konsolidering av Unix og Linux-løsninger på ett enkelt system ved hjelp av IBMs PowerVM virtualisering.

Samtidig med denne store maskinen lanserte IBM også to Power 7-baserte servere for den lavere delen av markedet. Tidligere i år lanserte de middelstore løsninger, slik at IBM nå har en serie maskiner som er baserte på Power 7 fra de minste til de største systemene.

Alle serverne tilbys med Linux, IBMs egen Unix-variant AIX eller i. Det siste er det nye navnet på operativsystemet som tidligere het i5/OS, og før det OS/400. Konkurrentene i dette markedet er Unix-servere fra HP og Oracle, som jo har kjøpt Sun Microsystems.

Power 795 kan i dag partisjoneres i 254 systemer, som IBM regner med å kunne øke til 1000 neste år. Den kan utstyres med åtte terabyte minne og åtte prosessor-«bøker», som IBM kaller det, hver med fire Power 7-prosessorer. Power 7 har åtte kjerner, to flere enn forgjengeren Power 6. Power 7 skal være kompatible med tidligere servere baserte på Power 6, som Power 695.

Det er et tøft marked for Unix-servere som IBM nå satser i. Ifølge analyseselskapet IDC sank omsetningen med 22 prosent fra 2008 til 2009, men forventes å øke svakt i år og neste år. Men IBM gjør det ikke så verst. De har en markedsandel på 40,3 prosent mot HPs 26,2 og Suns 25,3 prosent. Tallene er fra 2009 og IDC.

Det kan være et spørsmål om dette vil holde seg. HP har jobbet med å få kundene sine over PA-RISC-prosessorer til Itanium, og Sun har vært litt uavklart i forbindelse med Oracles oppkjøp. Nå har imidlertid HP lansert nye servere baserte på Itanium 2 og Oracle har i stor grad klargjort veien videre for Sun.

Enterprise