Verdens raskeste

Verdens raskeste

RIKEN og Fujitsu annonserte andre november «K computer» en superdatamaskin som klarer å oppnå 10,51 petaflops i LINPACK.

Superdatamaskinen tok allerede i juni førsteplassen på «Top 500»-listen over de raskeste datamaskinene i verden. Den gangen leverte det uferdige systemet 8 petaflops målt med LINPACK. Siden da har systemet vokst fra 68 544 til 88 128 prosessorer.

Skal man sette ytelsen litt i kontekst kan man titte på systemet som nå er nummer to på listen. Den kinesiske «Tianhe-1A» var tidligere nummer en med en ytelse på 2,6 petaflops. Etterfulgt av amerikanske «Jaguar» med en ytelse på 1,75 petaflops.

Det er også verd å nevne at med «K Computer» består topp 10 listen for første gang kun av systemer med petaflops ytelse.

Systemet som befinner seg i «Rikagaku Kenkyusho» i Kobe, Japan, består av 864 serverrack, 22 032 bladservere med vannkjøling for både CPU og RAM. Hver av serverne er basert på fire CPU-er med åtte kjerner, av typen Sparc64-VIIIfx («Venus»), dette utgjør til sammen 705 024 prosessorkjerner.

Systemet utnytter ikke grafiske prosesseringsenheter (GPU), slik som nummer to på listen og mange andre moderne superdatamaskiner gjør.

Utnyttelsesgraden er på 93,2 prosent, beregnet ut i fra LINPACK-ytelsen og den teoretiske systemytelsen på 11,28 petaflops.

«K Computer» henspeiler på det japanske ordet «Kei» som betyr 10 opphøyd i 16 og representerer ytelsesmålet på 10 petaflops.

RIKEN er et ledende japansk forskningssenter. Det publiserer normalt over 2500 forskningsrapporter hvert år.

Enterprise