Vil ha gratis Windows 7

Vil ha gratis Windows 7

- Microsoft må konkurrere med Linux, få tilbake sitt gode rykte og si unnskyld for Vista, mener mange.

- Hvorfor ikke gjøre Windows 7 gratis for mini-pc-er? spør sjefsredaktør Chris Anderson i teknologibladet Wired.

Han blir intervjuet av Zdnet, i anledning hans nye bok "Free: The Past and Future of a Radical Price". I boken slår han et slag for det han ser på som internettalderens nye standardpris: Null kroner.

Boken har et eget kapittel om Microsoft. Selskapet har i alle år forfektet betalt programvare, og kjørt hardt på å kunne tilby forbrukerne det de ser på som enklere og bedre løsninger, for mer penger. Et eksempel er Microsoft Office i forhold til OpenOffice.

Anderson tror ikke Microsoft kan fortsette denne trenden videre, om selskapet skal overleve de nye tidene.

Ubuntu vs. Windows

- Nå stirrer jeg på min mini-pc, forteller han i telefonintervjuet med Zdnet.

- Alt jeg har, er Ubuntu og Chrome med Google Docs. Dette er den første pc-en jeg har som ikke Microsoft har tjent en krone på. Men jeg er en konsument. Konklusjonen i boken er at man kan ikke konkurrere med gratis.

Av disse grunnene mener han at Microsoft nå burde innse at Windows 7 burde være gratis, i alle fall til en viss grad. I første omgang anbefaler han programvarekjempen å gjøre deres nye operativsystem gratis for mini-pc-brukerne.

- Møt Ubuntu på pris. Nå kan man velge mellom å betale for XP, eller bruke Ubuntu. Jeg foretrekker å ikke bruke XP, og for Guds skyld, ikke gi meg Vista. Så jeg bruker Ubuntu, forteller Wired-redaktøren.

"Kjøp folks tro"

Men samtidig som han trives med Ubuntu, er det fortsatt masse han ikke får gjort i Linux som han trenger Windows for. Han tror at Microsoft hadde tjent på å la Windows 7 følge med gratis, og når brukerne ser begrensningene i mini-pc-er vil de gå over til større maskiner og betale for Windows 7 der.

- Microsoft ville tjent mer penger i det lange løp, mener Anderson.

Og Anderson er ikke den eneste som snakker varmt om en gratis versjon av Windows 7. Også dingsskribentene i Gizmodo tror dette er veien å gå. De mener i det minste at Vista-brukere må få en oppgradering svært billig, helst gratis, for å rette opp inntrykket noen har av WIndows nå.

- Microsoft gikk på en smell under Vista-lanseringen, og førsteinntrykket har mest å si, skriver Gozmodo.

Ved å gi ut Windows 7 gratis, mener de at Microsoft ville kjøpe noe de ikke har hatt muligheten til å gjøre i de seneste årene: Folks tro.

Krever en Vista-unnskyldning

I tillegg til disse stemmene som roper om en gratis Windows 7, er det også noen som er kritiske til tilbudet som blir gitt XP-brukere. Mange kjører fortsatt det gamle operativsystemet, spesielt bedriftskunder. En oppgradering fra XP til WIndows 7 vil bli solgt, men den krever en formatering av harddisken.

Inforworlds skribent Randall C. Kennedy spør:

- Er det så vanskelig å si unnskyld?

Han mener Microsoft må lage en oppgraderingsmulighet for XP-brukere, og at dette ville være denne unnskyldningen han etterspør. De syndet med Vista, mener han, og synes det er på tide med et lite "beklager".

Kennedy innser at mange uansett vil velge en "frisk start" når de går fra XP til WIndows 7, men synes det at man formatere hele maskinen for å gå over viser en holdning fra Microsofts side. En holdning han liker dårlig.

- Verdens største programvareselskap har blitt en ondskapsfull skygge av seg selv, skriver han.

- Og alt vi ville ha var en aldri så liten unnskyldning.

Enterprise