Vil lage fritt økonomisystem

Bærum kommune vil lage sitt eget økonomisystem basert på fri programvare og dele det med kommune-Norge. Det kan presse de etablerte leverandørene.

Publisert Sist oppdatert

Bærum kommune vil lage et økonomisystem som fri programvare. Kommunen går i disse dager ut og får med seg flere kommuner og en leverandør for å utvikle sitt eget økonomisystem med åpen kildekode, og dermed redusere både utviklings- og vedlikeholdsutgifter.

- Vi har sendt invitasjon til alle norske kommuner om å bli med på spleiselaget, og være med på et prosjekt for å tilpasse økonomisystemet, sier Knut Helland, prosjektleder for Service-Bærum og ansvarlig for e-forvaltning i kommunen.

Om prosjektet slår an, tror Helland at det er muligheter for å sparke ut etablerte leverandører som Agresso, Visma og SAP.

Halverer prisen

Kommunen ser store besparelser i at flere deler på utviklingskostnadene, og ifølge Hellands beregninger vil det bety minimum halvparten så store investeringer.

- Vi har beregnet nærmere 40 millioner kroner ved kjøp av et nytt økonomisystem hos de etablerte leverandørene. Ved å gjøre dette med fri programvare, vil kostnaden ligge på mellom 10 og 20 millioner kroner, sier Helland.

LES OGSÅ: Innstilling: Nei til fri programvare i anbud

Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare (Friprog) er med i prosjektet til Bærum kommune. Christer Gundersen i Friprog sier at det er betydelige summer å spare på å legge over til fri programvare.

Oversetter gammelt

Kommunen ser på flere modeller, men den mest aktuelle skal være å bruke store deler av det eksisterende økonomisystemet som Bærum har. Dette skal "oversettes" til en åpen plattform.

LES OGSÅ: Vil kvotere inn fri programvare i anbud

Det vil ta to til tre år å utvikle økonomisystemet og sette det i drift, og Helland anslår mellom fem og ti årsverk i den perioden.

Helland vil lage et spleiselag mellom interesserte kommuner og en markedsaktør for utvikling av økonomiprogrammet, og vil nå at så mange som mulig melder seg. Så langt har 17 kommuner vist interesse.

Les denne artikkelen i sin helhet i dagens papirutgave av Computerworld. Har du ikke abonnement kan du bestille det her .