Vil redusere it-forskjellene

Skolelinux er klar i versjon 6.0 og inneholder nyheter for både brukere og it-ansvarlige.

Publisert Sist oppdatert

Skolelinux 6.0 er her. Det norskutviklede operativsystemet er basert på Linuxdistribusjonen Debian "Squeeze", og kan tilby en rekke forbedringer over forrige versjon.

Blant annet er det nå støtte for sentral pålogging for bærbare pc-er og bedre støtte for maskinvare og USB-enheter.

Systemet inneholder nyheter både for brukerne og for skolenes it-ansvarlige. Blant annet er det en rekke forbedringer i driftverktøyet Gosa og andre verktøy.

Blant annet kan Skolelinux nå installeres over skolens nettverk, og prosjektet har gjort det enklere for lærere å blokkere nettilgang blant annet i forbindelse med prøver.

- Wow, dette er bra!

13 skoler i Harstad kommune bruker Skolelinux i dag, og tidligere it-koordinator i kommunen, Monica Larssen, forteller til Computerworld at systemet er svært positivt mottatt av skolene.

Hun var prosjektleder for innføringen av Skolelinux i 2006, og sier at kommunen har rundt 1.000 klienter med Skolelinux i dag. Alle driftes sentralt av to administratorer, med litt støtte fra konsulenter ved behov.

Hand Eidnes i Harstad kommune er ansvarlig for drift av blant annet Skolelinux i kommunen.

- Totalt sett synes jeg Skolelinux er en god løsning. Det har et bredt tilbud av programvare, og mange lærere synes det er kjekt at elevene ikke får tilgang til internett under eksamen og skoleprøver, sier Eidnes.

Han fortsetter med at han synes det er bra at elevene får kjennskap til mulighetene fri programvare tilbyr.

- Det å gi elevene kjennskap til fri programvare vil gi dem muligheter i fremtiden til å kunne klare seg om digital borger uten å bla opp til kommersielle krefter i alt for stor grad, mener Eidnes.

Andre fordeler Skolelinux har er at elever som av forskjellige årsaker ikke kan møte på skolen, på grunn av sykdom og lignende, kan delta i undervisning og dele dokumenter med sine medelever gjennom en tynn-klient løsning som er innebygget i Skolelinux.

Ikke bare lykke i Linuxland

Det en også enkelte utfordringer som må takles, for det er ikke ofte alt klaffer.

Blant annet kjører ikke lærerene Skolelinux på sine bærbare maskiner. Da Skolelinux ble innført i kommunen i 2006 var nemlig støtten for bærbare pc-er ikke like bra som den er i dag.

- En av de største utfordringene er å gjøre lærerene kjent med mulighetene slik at de kan bygge det inn i undervisningen sin, sier Eidnes.

Det er planlagt en evaluering av systemet til neste år, og da kan det hende lærerene også får Skolelinux på laptop-ene sine.

Når det gjelder negative tilbakemeldinger rundt Skolelinux dreier de seg stort sett spesielle programmer og applikasjoner som ikke er tilrettelagt Linux i tillegg til mangel på tilrettelegging for elever med lese- og skrivevansker.

Kravet om plattformuavhengighet for skoleapplikasjoner gjelder også for eksterne leverandører, men det kan ofte ta lang tid å få på plass.

Skolelinux 6.0

  • har som mål å gi alle barn full tilgang til skoleaktuelle dataprogrammer på sitt eget språk.
  • er oversatt til over 50 forskjellige språk.
  • er gratis, fri programvare og all kildekode følger med.
  • er utviklet for sentralisert drift.
  • er standard på mange hundre tusen datamaskiner over hele verden.
  • samarbeider med andre frie skole-prosjekter som One Laptop per Child, Plasma Active, Libreoffice og Ubuntu.
  • mottar støtte fra ledende it-selskapet som IBM, Google, Nokia, Apple, Redhat, Intel, ARM, AMD og Caninocal.