Vista kan få sitt gjennombrudd

Vista kan få sitt gjennombrudd

Siden lanseringen har Windows Vista møtt mye motbør. Men ting tyder på at operativsystemet fortsatt kan få sitt store gjennombrudd.

Det er nå 21 måneder siden Windows Vista ble sluppet på markedet. Hva er erfaringene så langt? Reaksjonene har mildt sagt vært blandete. Hjemmebrukere melder om både positive og negative effekter, og bedriftsmarkedet har på ingen måte omfavnet operativsystemet.

I sommer rapporterte Computerworld at en av tre dropper Vista. Tall fra brukernettstedet Xpnet viste at så mange som 35 prosent av alle Vista-utrustede pc-er har blitt nedgradert til forgjengeren Windows XP i løpet av juli og august.

Samtidig er interessen for XP fortsatt betydelig, til tross for at Microsoft sluttet å selge produktet 30. juni. Egne kampanjer har blitt iverksatt for å redde systemet fra den sikre død. Hvordan kan dette ha seg?

Vil øke

Faktum er at det også tok lang tid før XP begynte å bre om seg. For eksempel, i september 2003, 23 måneder etter at systemet ble sluppet på markedet, var det kun 6,6 prosent av bedrifts-pc-ene i USA og Canada som kjørte XP, ifølge tall fra selskapet AssetMetrix.

Analyseselskapet Forrester rapporterte at ved utgangen av juni i år, 19 måneder etter at Vista ble sluppet, ble systemet benyttet på 8,8 prosent av pc-ene i store virksomheter på verdensbasis. Med andre ord ligger Vista foran skjema, sammenlignet med forgjengeren. Og analyseselskapet Gartner spår at Vista ved utgangen av året kommer til å være mer populært enn det XP var etter tilsvarende periode, med 28 mot 22 prosent installasjonsbase.

De samme utfordringene

De tidlige erfaringene med Windows XP var svært like de som mange har med Vista i dag. For eksempel viste en undersøkelse i regi amerikanske Computerworld fra høsten 2001, like før XP kom på markedet, at 53 prosent av de 200 responderende it-sjefene ikke hadde planer om å oppgradere pc-ene. Årsaken var først og fremst av det ville bli for dyrt. Mange holdt fortsatt på å rulle ut Windows 2000 da XP kom på banen, i tillegg til at en rekke bedrifter hadde gått på en økonomisk smell i forbindelse med dot-com-boblens sprekk.

- Vi har ikke gått over til XP, og vi kommer ikke til å gjøre det. XP tilbyr ingenting til en forretningskunde, kommenterte en respondentene.

I mars 2005 kjørte fortsatt halvparten av forretningene i USA og Canada Windows 2000. XP ble sett på som en mer estetisk oppgradering og ikke et nytt operativsystem i seg selv. Dessuten ble det rapportert om alvorlige sikkerhetshull i originalutgaven. Disse ble ikke tilstrekkelig tettet før i Service Pack 2.

Enklere utrulling

Disse sammenligningene har riktig nok enkelte svakheter. For det første er det som nevnt mange Vista-lisenser som nedgraderes til XP. Disse registreres likevel som Vista-kjøp. For det andre er det vanskelig å sammenligne konkrete salgstall, da antall pc-er i verden har økt betraktelig i løpet av de siste seks årene.

Men det finnes også andre grunner til at Vista kan gjøre det bra fremover. Blogger Eric Lai fremhever to andre grunner til at Vista-fremtiden kan være lys. For det første er det atskillig enklere å rulle ut Vista enn tilfellet var med XP, grunnet mer avanserte utrullingsverktøy kombinert med høyere båndbredde. Administratorer kan enkelt trykke en knapp og rulle ut operativsystemet på en hel datapark.

For det andre kan det se ut til at tiden endelig er inne for å benytte seg av 64-bit databehandling. Pc-er som kjører 32-bit Vista har ikke den helt store ytelsesfordelen over XP-systemer, men 64-bit Vista åpner for større minnekapasitet, raskere prosessorer og bedre grafikkmuligheter.

Gartner spår at 49 prosent av alle pc-er i verden vil kjøre Vista innen utgangen av neste år. I så fall har systemet gått forbi markedsandelen til XP, som anslås å ligge på 44 prosent i samme periode.

Les om:

Enterprise