Vista SP1 allment tilgjengelig

Vista SP1 allment tilgjengelig

Alle brukere av engelsk Windows Vista kan nå laste ned Service Pack 1.

Service Pack 1 for Windows Vista har vært etterlengtet av mange, med håp om bedre ytelse på punkter der Vista har haltet etter Windows XP. For de med tilgang til Microsofts MSDN-tjeneste, volumlisens og lignende har Service Pack 1 vært tilgjengelig i noen uker. Enkelte har også hatt opsjonen for å laste ned Service Pack 1 via Windows Update.

Utrullingen via Windows Update vil skje gradivs. Vil man imidlertid gjøre en direkte nedlasting, hvilket kan være spesielt aktuelt om man vil ta vare på oppgraderingen for installasjon på flere pc-er eller ved senere reinstallasjoner, kan man gjøre det her.

Hva består SP1 av?

SP1 er ganske enkelt en samling av samtlige oppdateringer som er blitt sluppet for Vista siden lanseringen i november 2006. Oppdateringen er hovedsakelig rettet mot bedrifter der man er skeptiske til oppgradering av en ny Windows-versjon før operativsystemet har hatt en viss modningstid. De fleste forbedringene som ligger i SP1 adresserer problemer knyttet til sikkerhet og ytelse – to endringer som ikke er synlige for brukeren, men som likevel er viktig for den totale brukeropplevelsen.

Dette er de viktigste endringene

Dersom du har store forventninger til at SP1 vil endre og forbedre utseendet på Vista ytterligere blir du skuffet. Det er nesten ingen synlige endringer å legge merke til.

Den mest synlige er at valget for søk fra Start-menyen er blitt borte, dette er noe Microsoft har måttet gjøre på grunn av rettvisten med Google/amerikanske myndigheter.

Via systeminformasjonen i kontrollpanelet kan man sjekke om Service Pack 1 allerede har blitt installert - denne informasjonen kommer fram under avsnittet "Windows edition".

Diskdefragmenteringsverktøyet er blitt forbedret i den grad at man kan selv velge hvilken harddisk man ønsker å defragmentere. Apropos valg av ulike diskstasjoner, også krypteringsprogrammet BitLocker er blitt oppdatert for å kunne kryptere andre drev enn bare systemdisken (C:\).

Antall UAC (den irriterende brukerkontokontrollmekanismen, vet du) er også blitt finjustert til å ikke mase like mange ganger som før. I visse situasjoner, der hele fire slike dialogvinduer dukket opp, dukker UAC opp bare en gang.

Innledningsvis nevnte vi at ytelsen er blitt bedre. Dette merkes spesielt godt i forbindelse med kopiering av filer, både lokalt og over nettverk.

Spillentusiaster kan glede seg over at DirectX 10 blir oppdatert til versjon 10.1 – en liten oppdatering av DirectX som ikke vil gi de store forbedringene i ytelse eller visuell kvalitet.

Windows Genuine Advantage (WGA)-mekanismen som skal sørge for at det blir færre piratkopier av Vista, er også blitt kraftig forsterket og skal stenge flere pirater ute. Denne har vi ikke sett på, da den ble utelatt med vilje fra den Release Candidate-versjonen som vi har testet. Mest sannsynlig for å forsinke prosessen med at en «crack» er på plass før SP1 lanseres offisielt. Det ville ha vært ordentlig flaut.

Les om:

Enterprise