Vokter Stortingets systemer

På Stortinget frykter de ikke bare angrep utenfra. De er også oppmerksomme på interne sikkerhetstrusler.

Publisert Sist oppdatert

Hvor mange hackerangrep Stortinget opplever i året ønsker han ikke uttale seg om, men det er ikke nødvendigvis hackerne som utgjør den største sikkerhetsrisikoen. Med bevisst policy om å ikke ha wlan, er trolig ukyndige brukere det største problemet.

- Uten å ville noe galt kan de skape brudd på sikkerheten som gjør at hackere kan komme inn. Å få spredd tankegangen og bevissthet rundt it-sikkerhet er en stor utfordring, sier it-sjef ved Stortinget, Frode Rein.

- Det er alltids et problem med "scriptkiddies" som prøver ut verktøy, men det er som regel enkelt å håndtere. Det er verre med de som målrettet bestemmer seg for å angripe steder, sier han.

Når det gjelder utfordringene som ligger i stillingen som it-sjef, er det å sørge for riktig nivå på sikkerheten. En hårfin balanse som brukerne kan leve med samtidig som ting er beskyttet på en god nok måte.

- Min hverdag består av mye møtevirksomhet, men min viktigste oppgave er å få hele avdelingen til å trekke lasset i samme retningen, og ha gode rutiner. I tillegg må vi levere tjenester og kvalitet til brukere. Vi vil ikke ha noe nedetid når statsbudsjettet skal behandles, sier it-sjefen, som selv fikk jobb i løpet av ferien etter endt studie.

- Mitt tips er at folk som vil inn i bransjen ikke må fokusere på kun én ting. De må forstå hele bildet. Alt fra bits og bytes til rutiner, prosedyrer og policy. Være hardcore teknikker, men samtidig skjønne formalisert sikkerhetsarbeide, avslutter Rein.

Denne artikkelen er fra Computerworlds bilag It-Karriere.

Les også: Fra ødeleggende moro til vinningskriminalitet