Wave vinker farvel

Wave vinker farvel

Google har lagt ned sin samhandlingsløsning Wave rundt ett år etter lansering. Noe av Wave-teknologien vil imidlertid bli brukt videre, og er lagt ut som åpen kildekode.

Hvis du ikke er kjent med samhandlingsløsningen Google Wave, så kan den beskrives som – i det minste et forsøk på – en løsning som kombinerer e-post, direktemeldinger, deling av dokumenter, blogger, wiki og håndtering av multimedia i ett og samme skjermbilde i web-leseren.

Nå er prosjektet imidlertid lagt ned. Ifølge Google er det manglende interesse fra brukere som ligger bak avgjørelsen om å skrinlegge prosjektet.

Wave er ikke det første Google-prosjektet som legges ned, men det er kanskje et av de mest profilerte. Mange ble veldig begeistret over Wave da det ble lansert, og denne videoen. Når det etter hvert begynte å komme invitasjoner til å delta i utprøvingen, fikk pipen en annen låt.

– Jeg elsket Wave. Grunnen til at det ble lagt ned, var at det var forut for sin tid. Folk forstår ikke hensikten. Det jeg virkelig likte med det var at det løste problemet med gruppekommunikasjon via e-post og chat; disse irriterende gruppe-e-postene med tråder herfra til helvete, sier Gina Triapani. Hun er programmerer og teknologiskribent og har skrevet «The Complete Guide to Google Wave», som hun selv smilende erkjenner raskt ble en historiebok eller en samlerutgave.

Mye av teknologien til Wave er lagt ut som åpen kildekode. Foruten funksjoner

som Live-typing, hvor tegn for tegn overføres mens du skriver i webleseren og trekk-og-slipp av filer. Videre er protokoller og verktøy tilgjengelige, eller vil bli det snart. Den underliggende protokollen Google Wave Federation Protocol finner du for eksempel her .

Google ser ikke på nedleggelsen av Wave som en fiasko. I Europa er vi skeptiske til utviklingsprosjekter som feiler, mens amerikanerne gjerne ser dette som uunngåelig og et uttrykk for innovasjon og produktivitet.

Toppsjef Eric Schmidt står i alle fall for dette som et symptom på vilje til å prøve ut nye ting:

– Husk på at vi feirer våre mislykkede forsøk. Dette er et selskap hvor det er helt OK å prøve ut noe som er veldig vanskelig. Det behøver ikke bli vellykket, men vi lærer av det.

Les om:

Enterprise