Er Windows 7 bedre enn XP?

Er Windows 7 bedre enn XP?

Microsofts store utfordring blir å overtale XP-brukerne til oppgradere til Windows 7.

Microsoft håper at lanseringen av Windows 7 skal endre Microsofts rykte som en produsent av tunge og ressurskrevende operativsystemer, som Vista. Den tøffeste utfordringen blir å vinne over den gruppen av personer, som kanskje representerer programvaregigantens største utfordring, nemlig de ganske fornøyde Windows XP-brukerne.

Windows 7 sluker ikke ressurser, dermed håper Microsoft at både utviklere, bedriftskunder og allmenne pc-brukere lar seg friste til en oppgradering. Windows 7 er fleksibelt og skal fungere godt på alle typer maskiner, fra rimelige små bærbare til de råeste spillmaskinene.

LES OGSÅ: Dette er best i Windows 7

Ifølge Parri Munsell, som er direktør for konsumentmarkedet for Windows i Microsofts, er det nyeste tilskuddet både raskere, enklere, mer organisert enn tidligere versjoner.

- Målet vårt var å gjøre brukergrensesnittet i Windows 7 mye lettere å navigere. Betaen taler for seg selv, sier Munsell til amerikanske CIO Magazine.

PC World Norge har testet Windows og er imponert. Les artikkelen: Slik er Windows 7

Men det store spørsmålet er om det er nok til å overbevise XP-brukerne.

Fortsatt trøbbel med kompatibilitet

I Windows 7 er det ikke gjort betydelige arkitektoniske endringer fra Vista og vil dermed kunne kjøre de fleste - om ikke alle programmer som kjøres på Vista.

Men i dag er det faktisk bare 21 prosent av Windows-brukere som kjører Vista, ifølge web-beregninger fra selskapet Net Applications.

De fleste Windows-brukere (65 prosent) kjører fortsatt XP, de er stort sett fornøyde og er bekymret over kompatibilitetsproblemene som har plaget Vista.

Kompatibiliteten handler i stor grad om tredjeparts utviklere. Selv om mange nå har tilpasset applikasjonene til Vista-arkitekturen, så gjelder det ikke alle.

Selv om Microsoft prøver å bruke Windows 7 for å flytte XP-kunder til en nyere versjon, vil Windows 7 ha de samme kompatibilitetsproblemene som Vista, mener analytiker Al Gillen i IDC.

- Enten man oppgraderer til Vista eller Windows 7 må XP-brukere sørge for at tredjeparts programmer er kompatible, sier han CIO Magazine.

Blir overgangen til Windows 7 enklere?

Selv om overgangen fra XP til Windows 7 kan være komplisert, bør det være enklere i forhold til den gangen Vista så dagens lys, mener Michael Cherry som følger Microsoft tett og er analytiker og forsker hos Directions on Microsoft.

- I dag bør det være kompatible versjoner av de fleste programmer, og om det er nødvendig kan virtualiserings-teknologien brukes til å tilrettelegge for oppgradering, sier Cherry til CIO og legger til:

- Det betyr ikke at XP-programmer og drivere fungerer på Windows 7, men at det nå finnes kompatible erstatninger tilgjengelig, som skal gjøre overgangen håndterbar.

Les om:

Enterprise