Windows 8 blir ekstra følsom

Windows 8 blir ekstra følsom

Støtte for fire sensorer åpner for spennende nettbrett – og ny, sikrere pc-design.

Et element som gjør smarttelefoner smarte er at de bruker forskjellige sensorer for å forenkle bruken, og for å øke bruksområdene. I utviklerbloggen til Windows 8-gruppa hos Microsoft forteller Steven Sinofsky at det kommer til å ligge støtte for fire sensortyper i Windows 8 fra starten, melder nyhetstjenesten til PC World.

Helt nødvendig i nettbrett

Sensorer er helt nødvendig for at Windows skal kunne brukes i nettbrett. Både ordinære funksjoner og underholdning bruker sensorer i mobile enheter.

  • En lyssensor skal brukes til å optimere lysstyrken i skjermen etter brukermiljøet. Det er en fordel for brukeren, og sentralt for bedre strøm- og batteristyring.
  • Et akselerometer skal oppdage hvordan enheten beveger langs tre akser. Denne 3D-sensoren brukes blant annet slik at skjermvisningen bytter fra stående til liggende format og omvendt dersom brukeren vipper enheten hit eller dit.
  • Det legges også inn støtte for et såkalt 3D magnetometer. De måler styrken på magnetfelt rundt mobilen. De kan i kombinasjon med akselerometeret gi funksjon som et kompass.
  • Siste hovedtype er gyrosensor. Den brukes til å holde kontroll over hvordan enheten beveger seg, og brukes ofte i spill for å simulere alt mulig fra ratt til tennisracket. Kombinert med de to andre sensorene kan svært nøyaktig måling og predikering gjøres.

Dette er ikke bare viktig for at Windows 8 skal kunne konkurrere med Android og iOS for nettbrett. Det åpner også for at mer ordinære pc-er kan spille flere roller. Ikke bare som spillkonsoll. Også sikkerhetsmessig kan en pc med sensorer gå inn i selvlukking og låsing.

Gir nye apper og sikrere pc-er

Det er nyttig i flere situasjoner, blant annet for å redusere skader på harddisker og lignende når pc-en går i gulvet. Man kan også se for seg at en pc låses eller selvslettes dersom den flyttes ut av (eller inn i) et bestemt område, eller teknologien kan brukes til å fjernlokalisere en pc på avveie. For den saks skyld kan den automatisk låse pc-en om brukeren går vekk fra skjermen.

Det er også mulig at sensorene kan brukes til å gjøre pc-funksjoner og applikasjoner smartere. Mulighetene for flinke leverandører og utviklere økes kraftig om sensorer og OS-støtte ligger klar fra starten av.

Enterprise