Windows 8 lanseres i dag

Windows 8 lanseres i dag

Storstilt arrangement i Stockholm. Her er alt du trenger å vite om verdens viktigste operativsystem.

I dag slår Microsoft på stortromma I forbindelse med lanseringen av Windows 8. Det er felleslansering i Norden, som finner sted i Stockholm, med fullstappet gjesteliste. «Festival of Now» har selskapet kalt arrangementet, som også inkluderer musikalske innslag fra de svenske bandene First Aid Kit og Moneybrother.

Vi er tilstede, men enn så lenge skal vi ta en titt på hva vi vet. Gjøre opp status, om du vil.

Det har gått nesten på slaget tre år siden Windows 7 ble sluppet, for Norges del foregikk lanseringen i det snodige midlertidige bygget ved Tullinløkka som var en el av kunstprosjektet «Kyss frosken».

Windows 8 har allerede blitt kjentgjort gjennom test-utgaver, til noe jubel og noe kritikk. Microsoft-gründer Paul Allen har for eksempel kommet frem til at den nye versjonen kan være forvirrende for garvede Windows-brukere.

Vi skrev også i starten av oktober om et noe kjølig norsk bedriftsmarked; det er stadig 7 som ligger på it-sjefens lepper.

- Traumatisk

Også internasjonalt ser man at 8-utrulling i bedriftene kan ta årevis. Computerworlds nyhetstjenestes eksperter forteller at noe av årsaken er at læringskurven sammenlignet med 7 vil være «et mareritt». Gartners prognoser tilsier at 90 prosent av bedriftene vil unngå storutrulling av 8 i hvert fall til slutten av 2014. Hvor det kanskje plutselig er snakk om en 9-versjon, hvem vet.

- Det er ingenting for en vanlig arbeidstaker som Windows 8 forbedrer, sier Pete Lee fra Microsoft-gullparteneren SWC Technogies.

Nettverksspesialist Georges Khairallah fra Chino Valley Unified School District har brukt 8-eren i to uker for å administrere nettverket sitt, og er langt på vei enig med Allens tidligere uttalelser. Som it-ekspert har han ikke selv hatt voldsomme problemer, men han ser at det kan være verre for den jevne bruker.

- Jeg tror det kommer til å bli traumatisk. Særlig hvis organisasjonen ikke har et veldig bra opplæringsprogram, sier han.

Fordeler for noen

Lee fra SWC fremhever likevel at 8-eren kan by på fordeler for den mobile bruker og i arbeidssituasjoner der berøringsskjermbruk er praktisk. Ikke minst for hyppig reisende brukere, som kan finne glede i portable Windows 8-maskiner som kan brukes til både forretning og privat bruk via en og samme dings; skrivemaskin med tastatur på flyplassen, kjapt konvertert til Angry Birds-nettbrett på selve flyturen. For eksempel.

Lee ser for seg at enkelte bedrifter ruller ut Windows 8 til slike spesifikke brukere, mens den ordinære staben og deres kontormaskiner fortsatt kjøres på 7-plattformen, ikke minst av økonomiske årsaker.

Selv kommer han til å foreslå Windows 8 til miljøer der flere brukere benytter samme maskin, som i laboratorier der mange teknikere trenger tilgang til data eller biblioteker der bibliotekarene må søke etter bøker. Klassisk berøringsskjermbruk, påpeker han.

Knapt ferdig med XP

Men som tradisjonelt bedriftsverktøy ser han ikke at det har mye for seg - det øker ikke produktiviteten, selv om bedriften investerer tusener av kroner i nye berøringsfølsomme skjermer for å oppnå full Windows 8-funksjonalitet. Uten berøringsskjermfunksjonalitet ser han heller ikke at 8 kan by på særlig mye 7 ikke dekker opp fra før.

Et annet skjær i sjøen for 8-erens utbredelse er at flere bedrifter for tiden ligger mange steg bak og jobber med å oppgradere fra XP til 7. Neste vår vil Microsoft slutte å støtte XP. Khairallah fra Chino Valley er midt i en slik operasjon, og sier det ikke har vært lett.

- Å gå fra XP til Windows 7 har vært helt forferdelig, sier han, og legger til at det gir mer mening å vente til Windows 8 begynner å ta av i salg via nye pc-er, slik at brukerne blir vant til 8-eren på privatfronten.

- La dem bruke sin egen tid på læringskurven før du kan starte å rulle ut langsomt, er hans stalltips.

RT - betyr ikke det Retweet?

8 er radikalt forskjellig fra tidligere versjoner i brukersnitt.

Startmenyen er borte. Det er såkalte fliser som gjelder nå. I stedet for ikoner er det firkantede fliser med applikasjonsnavnet skrevet på dem. Flisene kan også vise «live»-data, slik som at en værapplikasjon allerede før du klikker deg inn kan si om du bør ta med paraplyen på jobb.

Vel å merke kan du også slå av flisene for å få en Windows mer lik den du er vant til, men da altså uten startmeny.

Det er fire ulike versjoner av 8. Windows 8 er for forbrukere. Windows 8 Pro er mer rettet mot teknisk oppegående folk og forretningsbrukere. Windows 8 Enterprise er laget for utrulling i større forretningsmiljøer og krever Software Assurance-pakken.

Siste er Windows RT, litt av en historie i seg selv. Det er rett og slett en versjon som kjører på ARM-prosessorer. Kun ARM. Akkurat denne er litt spesiell. Den selges kun som preinstallert på maskinvare og kjører kun moderne applikasjoner fra Windows Store. Med unntak av enkelte spesialapplikasjoner som medfølger plattformen; Word Excel, Powerpoint og Onenote.

Et stikkord i denne forbindelse er Surface, Microsofts eget nettbrett, skråstrek laptop-hybrid. Eller et nettbrett der du kjapt kan koble på et dertil egnet og eget fysisk tastatur om du vil. Kjekt for skrivemaskinoppdragene.

For den komplette forvirrings skyld kommer det til å finnes to typer Surface - en med RT (og da altså ARM-basert) og en med 8 (x86). Microsoft lar tradisjonelt maskinvare-leverandører selge maskinvare pakket med Windows-programvare, og Surface setter dem nå i konkurranse med sine partnere. Hvorfor er et ubesvart spørsmål, Computerworlds nyhetstjeneste påpeker at det muligens er for å vise frem Windows 8 på måten de vil og sikre at det minst er én plattform som er optimert for opplevelsen.

Praktiske småting

Av andre praktiske funksjoner i det nye systemet trekker våre amerikanske venner blant annet frem kontosynkroniseringen, som gjør at du kan logge på ulike pc-er med dine fastsatte innstillinger, som bakgrunn, surfehistorikk og bokmerker.

Det er også innebygget funksjonalitet for sosiale nettverk, og dessuten er det enklere å sette opp flere skjermer.

Når du kopierer flere filer fra flere kilder samtidig, er det én progressbar, i stedet for 20. Du kan også sette kopieringen på pause.

Microsoft har også lagt inn en «reset»-funksjon, som rett og slett gir deg samme effekten du ville fått av å reinstallere Windows (som vi alle vet kan være praktisk fra tid til annen), men via reset beholder du samtidig dine personlige data, innstillinger og apps.

"Sikker oppstart" kommer påslått som standard og er ment å beskytte deg mot ondsinnede trusler, basert på kryptografiske signaturer som verifiserer at operativsystemet er autorisert til å starte opp og at det ikke har blitt tuklet med. (Riktignok har enkelte forkjempere for digitale rettigheter kritisert denne funksjonen.)

Du kan bytte ut passordet med mønstergjenkjenning.

Sånn for å nevne noe.

Ikke veldig kravstor

Erfaringene så langt er at den nye doningen er mye kjappere på oppstart og avslutning.

Maskinvarekravene for 8-eren er 1 GHz, én gig ram (2 i 64-bit), 16 gig harddiskplass (20 i 64-bit) og grafikkort med støtte for DirectX9 og WDDM-driver. Det er ganske nær kravene som gjaldt for Vista, nå seks år gammel.

For moroskyld har Computerworlds nyhetstjeneste testet 8 på en ikke helt kvass EEE PC 900 minibærbar fra 2008 med 900 MHz prosessor og 915GM integrert grafikkort, dog oppgradert til 2 gigabytes ram og 64 gigabytes SSD. Det var selvfølgelig ikke helt tipp-topp, men de bemerker seg at det nye operativsystemet faktisk fungerte ganske glatt, forholdene tatt i betraktning.

Først når våre venner stresset den aldrende maskinvaren med flere åpne vinduer samtidig, begynte det å gå i sirup. Dette klarte de å fikse med noen småkonfigureringer, særlig i Advanced System Settings-menyen.

Av andre artige opplysninger om Windows 8, kan det nevnes at operativsystemet i Kina ikke vil selges i fysiske bokser. Det må altså lastes ned, fra servere eid av Microsoft. De hevder denne «forenklede distribusjonen» er ment å beskytte brukernes pc-er fra ondsinnet programvare. Piratkopier er et utbredt problem i landet, og i mange av piratkopiene, solgt i nettopp fysiske bokser, sies det å forekomme infeksjoner av ondsinnet programvare.

Vi kommer tilbake med en egen sak fra Stockholm så snart det mobile Windows 7-kontoret er satt opp.

Les om:

Enterprise