Windows 8 lansert - også i Norden

Windows 8 lansert - også i Norden

- Begynnelsen på en ny æra, sier norgessjefen i Microsoft.

STOCKHOLM (PC World Norge): Hege Skryseth er sikker på at Windows 8 kommer til å bli en gedigen suksess for Microsoft.

Ingen overraskelse, naturligvis, ettersom hun er administrerende direktør for Microsoft i Norge.

Men under den nordiske felleslanseringen av Windows 8 i Stockholm torsdag kveld virket det som om hun mente det ikke bare i egenskap av å være norsk Microsoft-sjef, men også dypt og personlig.

I det hele tatt observerte vi et særdeles engasjert norsk Microsoft-team under lanseringsarrangementet på havna i Stockholm.

Spørsmålet vi stilte den norske Microsoft-sjefen, måtte bare bli følgende:

- De tidligere Windows-lanseringene, alle versjoner etter Windows 95, har dreid seg om forholdsvis tradisjonelle oppgraderinger der brukerne har kjent seg igjen fra versjon til versjon, altså uten drastiske endringer i brukergrensesnittet. Nå forandres alt. Har prosessen med Windows 8 gjort noe med Microsoft selv? Er miljøet blir mer, ja, hva skal vi si? Kreativt?

- Ja, absolutt. Det har skjedd noe med Micorosft. Vi føler definitivt at vi er på vei inn i en ny æra, som selskapets øverste sjef, Steve Ballmer, har uttrykt det.Vi er helt i starten på noe virkelig nytt, svarte Hege Skryseth.

Nøkkelen: Windows Store

I tillegg til trippende og utålmodige Microsoft-folk som nærmest sloss om å få slippe til for å fortelle om alle Windows 8s fortreffeligheter, var også flere 10-talls norske utviklere og samarbeidspartnere til stede under den nordiske lanseringen.

Det var folk der som hadde utviklet - eller var i ferd med å utvikle - Windows 8-apper for de sentralene mediene, som VG, Dagens Næringsliv, TV2 og Amedia. For sistnevnte, altså tidligere A-pressen med innfusjonerte Edda Media, er det nå snakk om over 60 aviser i Windows Store.

App-utviklere som arbeidet for store bedrifter som SAS, Elkjøp, Rimi, værmeldingstjenesten Storm, Gyldendal Forlag, større finansorganisasjoner og flere andre var også til stede.

At Microsoft ønsker å gjøre stas på apputvikler-miljøene, er ikke så rart, for på lanseringsarrangementet syntes "alle" å være enige om at nettopp appene i Windows Store er nøkkelen til suksess for Windows 8.

Norske Windows 8-brukere har nå tilgang til mellom 8000 og 10 000 apper i Windows Store, ifølge teknologidirektør Børge Hansen i Micorosoft Norge.

Jonas Persson, svensk Microsoft-medarbeider som er ansvarlig for utviklerarbeidet globalt i selskapet, kunne fortelle at hele 75 000 utviklere i Vest-Europa og Norden har deltatt på Microsoft 8-events de siste månedene.

- Dette viser et stort engasjement rundt plattformen, fastslo han.

På kommentarer fra pressen om at det likevel er langt igjen til de tallene på apper som konkurrentene, les: Apple og Google/Android, opererer med, svarte Microsoft-folkene det i de andre app-butikkene ligger 400 000 apper som aldri har vært lastet ned.

- Det viktige for oss er å ha apper som folk virkelig vil laste ned, ble det sagt på den norske pressekonferansen etter den nordiske lanseringen.

Det ble også understreket at app-utviklere som gjør det godt, vil få beholde mer enn de standard 70 prosentene som alle får av app-salget sitt gjennom Windows Store, og at betalingsløsningene vil være mye mer fleksible enn vi har sett fra konkurrentene til nå. For eksempel vil det ikke være noe problem for en app-leverandør å få beholde kundeinformasjonen selv.

Følger deg gjennom dagen

Et av hovedbudskapene under Windows 8-lanseringen i Stockholm var at det nye brukergrensesnittet ikke bare er intuitivt, men at det også er veldig personlig. Hver enkelt bruker tilpasser startskjermen til egne behov - og vil forøvrig snart ha glemt startknappen som så mange maser om nå om dagen, for den er i jo i praksis nå hele startskjermen, ble det sagt.

Brukergrensesnittet tilpasses den enkeltes arbeidsflyt gjennom arbeidsdagen, men stopper ikke der. Det følger deg videre inn i fritiden etter at arbeidsdagen er over.

Eller som produktsjef for Windows 8 i Norge, Christian Almskog, sa det: - Fra første sekund av er Windows 8 personlig.

Brukerne vil ha både jobb-apper og personlige apper på startsiden, og ett og samme nettbrett kan til og med deles mellom familiemedlemmer uten at det er noen som helst risiko for at barna får tilgang til foreldrenens apper og data.

Mens vi venter på Surface RT...

Windows 8-lanseringen markerer også at Microsoft går fra i hovedsak å være en system- og programvareleverandør til et firma som leverer både progamvare og maskinvare.

Selv om firmaet gjennom tidene har levert en rekke mus, tastaturer, webkameraer og andre tilbehørsprodukter under Microsoft-navnet, har det aldri produsert noen egen pc.

Som kjent har erkerivalen Apple i alle år hatt full kontroll over både operativsystemet og maskinvaren som os-et kjører på (unntatt en liten periode på 1990-tallet da man begynte å lisensiere ut operativsystemet til utvalgte maskinvareprodusenter, noe Steve Jobs fikk stanset øyeblikkelig da han kom tilbake til selskapet i 1997). Selv om Apples linje ikke har gitt så høy markedsandel, har den sikret høy omsetning og god fortjeneste - og gjort Apple til et av verdens mest velbeslåtte.

Microsoft-folkene virket imidlertid ikke særlig lystne på å svare på spørsmål fra pressen om de nå har tenkt å kopiere Apples strategi. De var raske til å påpeke at det fortsatt er pc-produsentene, nettbrett-produsentene og mobiltelefon-produsentene som i all hovesak skal produsere maskinvare til Windows 8. Når Microsoft likevel nå kommer med et nettbrett som Surface RT, er det blant annet for å vise hvordan brukeropplevelsen av Windows 8 kan være slik Microsoft selv opplever det, heter det.

Det nye nettbrettet til Microsoft, Surface RT, er altså nå tilgjengelig i seks land, hvorav bare tre i Europa, og glimret med sitt fravær i Stockholm på torsdagskvelden. Microsoft-direktør Hege Skryseth kunne på spørsmål fra PC World ikke si noe om når det kommer til Norge.

Ettersom det nå er sluppet ut på markedet i USA, kan vi nevne at vår amerikanske søsterpublikasjon PC World torsdag publiserte en test av Surface RT der Microsoft-nettbrettet fikk ganske godt skussmål. Vi andre får imidkertid vente med å sjekke ut om vi er enige inntil Microsoft er ferdig med å feire Windows 8-lanseringen. Og med å lansere Windows Phone 8, noe som skjer like over helgen.

I mellomtiden får vi andre lære oss Windows 8 på andre enheter.

Enterprise