- Windows 8 for tregt for pc-proffene

- Windows 8 for tregt for pc-proffene

Det nye Metro-grensesnittet i Windows 8 kan bli en klamp om foten for pc-brukere i bedriftene.

Metro, det nye standard-brukergrensesnittet i Windows 8, ser fantastisk ut for dem som er ute etter å «forbruke innhold», som det heter i dataverdenen. Altså for dem som bruker pc-en til å surfe på internett, se på YouTube-videoer, lytte til musikk og kanskje spille et spill i ny og ne.

Ikke minst brukere av tavle-pc-er kan glede seg til Windows 8 kommer for fullt på nettbrettene neste år.

Men for profesjonelle pc-brukere i bedrifter og offentlig forvaltning kan det nye brukergrensesnittet vise seg å bli en klamp om foten.

Det er kommentatoren Katherine Noyes i amerikanske PC World som hevder dette.

Etter å ha sett nærmere på det nye Metro-brukergrensesnittet, der man peker og klikker og sveiper seg rundt på skjermen, konkluderer hun med at dette passer dårlig for dem som ikke primært skal forbruke innhold, men skape det.

– Metro ser flott ut for dem som jobber på nettbrett og andre mobile plattformer. Men ikke for medarbeidere som tilbringer lange tider om gangen foran sine skrivebords-pc-er, sier Noyes.

Tenke seg om

Hun mener at pc-brukere i bedriftene bør tenke seg om to ganger før de hopper på Windows 8-toget.

– Metro-brukergrensesnittet i Windows 8 imiterer brukergrensesnittet som man vanligvis finner på nettbrett og smarttelefoner. For den vanlige forbruker høres dette fornuftig ut, ettersom det er et slik brukergrensesnitt de er vant til på de mobile plattformene som de bruker så mye av sin tid på.

– Men vanlige forbrukere er generelt mest opptatt av å forbruke innhold – se på video på YouTube, surfe på internett og dele bilder på Facebook, for eksempel. Derfor er deres behov veldig forskjellige fra behovene til dem som jobber på bedriftssiden. Disse er vanligvis mye mer fokusert på å produsere innhold enn å forbruke det, skriver hun og fortsetter:

– Å hente innhold innebærer raske bevegelser, sveiping over skjermen og kjappe inntastinger. Å skape innhold krever derimot krever derimot en mye mer direkte samhandling med datamaskinen.

Grensesnittet kommer i veien

Kommentatoren trekker en parallell til Linux-versjonen Ubuntu, som har et brukergrensesnitt kalt Unity. Mange klager over at dette kommer i veien for effektivt kontorarbeid, og Katherine Noyes tror mye av det samme vil være tilfelle for Microsofts Metro-brukergrensesnitt.

Det er særlig bruken av berøringsfølsomme skjermer som er problemet, ifølge Noyes. Dette fungerer utmerket når man jobber på en liten flate, for eksempel et nettbrett. På en stor skrivebordsskjerm vil det imidlertid bare føre til at folk sitter med utslitte armer, mener hun.

– Dette er ganske enkelt ikke brukergrensesnittet for intensivt arbeid over lengre tid, skriver hun.

Dagene er talte

Hun sier hun er klar over at det tradisjonelle Windows-brukergrensesnittet fortsatt vil være tilgjengelig. – Det er definitivt bra. Men det faktum at det ikke lenger er standarden, sier det meste om hvilken retning Microsoft nå beveger seg i, tilføyer hun. – For meg høres det ut som om dagene er talte for et ikke-berøringsbasert brukergrensesnitt i Windows-verdenen.

Noen pc-brukere vil nok komme i gang med Windows 8 ganske kjapt. Men generelt vil ikke dette være tilfelle, spår PC World-skribenten.

Hun påpeker at folk flest hater store forandringer og viser til den sterke motstanden mot Microsofts bånd-metafor («ribbon»), som kom i Office 2007-pakken.

Nedgang i produktiviteten

Lærekurven kan bli ganske bratt med de omfattende forandringene i brukergrensesnitt som Windows 8 medfører, heter det.

Konsekvensen kan bli en drastisk nedgang i produktiviteten i bedriftene og i offentlig forvaltning, er Katherine Noyes’ spådom.

Microsoft har sagt at det ikke vil være nødvendig å investere i ny maskinvare for å kunne ta i bruk Windows 8, men PC Worlds kommentator tror ikke det er fullt så enkelt. Berøringsfølsomme betjeningsenheter, enten det er selve skjermen eller annet tilbehør, krever ny maskinvare.

– Windows 8 vil sikkert by på betydelige fordeler for næringslivet på noen områder, og det høres definitivt fornuftig ut å satse på Windows 8 for nettbrett-brukere. Men med Metro-brukergrensesnittet er det slett ikke sikkert at dette er det riktige kryssplattform-valget for alle bedrifter. For pc-brukere på kontoret kan det være mer fornuftig å holde seg til Windows 7, eller enda bedre: svitsje til Linux, skriver Katherine Noyes.

Les om:

Enterprise