Windows Mobile blir Windows Phone

Windows Mobile blir Windows Phone

Microsoft har døpt om Windows på mobilen til Windows Phone. Her er nyhetene.

Windows Mobile er fortsatt navnet på Microsofts operativsystem for mobiltelefoner, men samtidig som 6.5-versjonen kommer på markedet lanserer Microsoft den nye merkevaren «Windows Phone».

I praksis betyr det at Windows Mobile vil være operativsystemet som ligger i bunnen – mens det er Windows Phone som er merkenavnet som vil brukes utad i markedsføringen. En av hovedmålsetningene er å kombinere programvare og internettbaserte tjenester på tvers av ulike typer enheter.

Forrige versjon av Windows Mobile egner seg etter vår mening dårlig til trykkskjermene som brukes i mange moderne mobiltelefoner. Små ikoner og detaljerte menyer gjør det vanskelig å treffe med pekefingeren, og du er ofte nødt til å ty til en penn. Dette i motsetning til brukergrensesnittet på for eksempel iPhone, som er enkel å bruke selv om du bare bruker fingrene.

Det er derfor en gladnyhet at Windows Mobile 6.5 er blitt langt mer «fingervennlig» enn tidligere versjoner, med store ikoner som er lette å forstå og vanskelige å bomme på.

– Det er ikke lenger noe krav til at man skal måtte bruke «stylus», eller penn, sier Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge. Han mener det nye brukergrensesnittet er bedre tilpasset store trykkskjermer i forhold til tidligere.

Det er mulig å tilpasse brukergrensesnittet selv, for eksempel endre utseendet ved å velge mellom ulike temaer, eller tilpasse startskjermen med «widgets» som viser ulike former for informasjon.

LES OGSÅ:

Derfor finnes ikke iPhone-killeren

For jobb og moro

Med Windows Phone legger Microsoft vekt på at dette skal være et operativsystem som skal egne seg både for jobb og moro.

E-postprogrammet Outlook Mobile er forbedret og skal gi en brukeropplevelse som ligner den du har på pc-en. Du kan ha flere e-postkontoer samtidig, og enkelt veksle mellom disse ved hjelp av fingerbevegelser når du befinner deg inne i e-postprogrammet. Office Mobile gir mulighet for å åpne og redigere Word-, Excel- og PowerPoint-dokumenter direkte på telefonen.

Internet Explorer er redesignet og har nå innebygget støtte for Adobe Flash Lite. Du kan nå søke direkte fra adressefeltet i nettleseren, og nettleseren fyller automatisk ut forslag etter hvert som du skriver i adressefeltet. Nettleseren har ellers fått forbedret navigering, blant annet en zoom inn/ut-glidebryter. Selve nettleseren er basert på rendringsmotoren i Internet Explorer 6, men har et brukergrensesnitt tilpasset mobiltelefoner.

Windows Mobile 6.5 inkluderer også Windows Live-tjenestene, som blant annet lar deg kommunisere med venner via Live Messenger.

Du kan nå respondere på varsler selv om skjermen er låst. Varselikoner for blant annet tapte anrop, tekstmeldinger, telefonsvarer og avtaler vil dukke opp på det låste skjermbildet, og du kan respondere på disse ved hjelp av en enkel pinkode – uten å måtte låse opp skjermen igjen. Låser du opp for eksempel varslingen for innkommet e-post, vil du komme rett til e-postvisningen – uten å måtte gå omveien om startskjermen.

Nytt er også at alle Windows-telefoner vil ha en fysisk Windows-tast. Et trykk på denne, eller på Windows-flagget på skjermen, tar deg nå til den nye startskjermen. I forrige versjon fikk du opp en meny med bittesmå ikoner og knøttliten tekst (som gjorde at du måtte frem med pekepennen), det slipper du nå. Startskjermen har store og «fingervennlige» ikoner, og viser et slags «dashbord» med viktig informasjon, som for eksempel ny e-post, tekstmeldinger, tapte anrop og kalenderinformasjon.

Windows Mobile 6.5 har ellers fått støtte for «gestures», det vil si bruk av fingerbevegelser for å navigere i brukergrensesnittet, for eksempel bla i elementer.

På neste side kan du lese mer om Microsofts programbutikk og Windows Phone-telefoner.

Les om:

Enterprise