Windows skal ut til alle plattformer

Windows skal ut til alle plattformer

Windows 8 støtter ARM og kan komme allerede neste år.

Microsoft holdt sine hovedtale under CES-konferansen onsdag kveld.

Neste generasjon Windows var i fokus.

Det ble ikke vist frem i seg selv, og det ble ikke lansert noe navn, men strategien ble forklart.

Windows på alt

Windows-sjef Steven Sinofsky fortalte om en Apple-bruker han møtte på et fly nylig. Passasjeren hadde brukt Iphone til prat, Ipad til filmer, Ipod til musikk og Imac til surfing.

- Det er ikke en særlig helhetlig opplevelse, mente Sinofsky.

Nye Windows skal kunne kjøres på flere plattformer, fortalte Microsoft. Operativsystemet skal støtte ARM-prosessorer, som brukes i små enheter som mobiltelefoner og ikke minst nettbrett. Dermed kan Windows spre seg ut av den tradisjonelle pc-en og teoretisk sett over til alle typer enheter.

Samtidig som Microsoft vil ha én Windows på alle enheter, tar de ikke liv av Windows Phone 7. Operativsystemet skal kjøres på enheter med små skjermer, mens nye Windows først og fremst skal kjøres på nettbrett og pc-er.

Kan komme snart

Microsoft viste frem Windows-nettbrett under talen for å vise hva operativsystemet har å by på, men disse kjørte Windows 7.

Det ble ikke vist frem noe nytt brukergrensesnitt, og Microsoft var vage på nøyaktig hvordan de skal skape en "helhetlig opplevelse på tvers av enheter".

- Jeg vet bare at det er en bedre fremtid enn å gjøre det mannen jeg møtte på flyet gjorde, sa Sinofsky.

- Nå skal vi starte dialogen med maskinvareprodusentene for å lage faktiske enheter.

Windows-sjefen sa under talen at det vanligvis tar mellom 24 og 36 måneder mellom hver Windows-versjon. Dermed kan "Windows 8" se dagens lys allerede i 2012, eller til og med senere i år.

Les om:

Enterprise