Windows Store åpner snart

Windows Store åpner snart

I slutten av februar neste år åpnes Windows Store.

Dette opplyser Microsoft i en kunngjøring som er lagt ut på nettet. Til å begynne med blir alle appene gratis, melder PC Worlds nyhetstjeneste .

Windows Store er nært knyttet til Windows 8. Samtidig med at nettbutikken åpnes, legges det ut en beta av Windows 8.

Microsoft kunngjorde allerede i september at Windows Store vil fungere som en del av Windows 8. Windows Store skal være kjernen i distribusjonen av apper basert på Microsofts nye Metro-design.

Metro er navnet på brukergrensesnittet i Windows 8, en videreføring av det vi så langt har sett mest av i Windows Phone 7-operativsystemet for mobiltelefoner. Det grafiske kjerneelementet er «fliser» som på Windows Phone 7-mobiltelefoner betjenes via fingerbevegelser.

På en Windows 8-pc vil disse symbolene i stedet betjenes med mus, selv om det også ventes en del berøringsfølsomme pc-skjermer på markedet i kjølvannet av Windows 8.

Også i Norge

Det er all grunn til regne med at den nye Windows Store vil bli tilgjengelig her i Norge. Ifølge Microsoft blir Windows Store tilgjengelig på alle språk som støttes av Windows, det vil si over 100 språk.

Appene vil bli lokalisert på disse språkene, og det vil legges opp til at kundene kan betale i sitt eget lands valuta, ifølge Microsoft. På en av sine blogger informerer Microsoft om at Windows Store vil bli tilgjengelig i 231 markeder verden over.

Det vil bli utarbeidet en del spesifikke kataloger for en del markeder, i tillegg til en «resten av verden»-katalog for de øvrige landene.

Større enn iOS og Android

I sine beregninger av markedspotensialet til Windows Store tar Microsoft utgangspunkt i det store antall Windows-pc-er på verdensbasis, og ut fra dette mener Microsoft at konkurrentene ikke er i nærheten av å kunne nå like mange potensielle kunder som Microsoft kan.

Summen av antall iPhone-er, iPad-er, Android-telefoner og -nettbrett samt Mac-er solgt de siste to årene er langt mindre enn antall Windows-enheter solgt i denne perioden, påpeker Microsoft.

- Vi har nettopp passert 500 millioner solgte lisenser for Windows 7, noe som representerer en halv milliard pc-er som kan oppgraderes til Windows 8 når den nye Windows-versjonen kommer i salg, uttaler Antoine Leblonde, sjefen for Windows Web Services hos Microsoft.

Alt gratis

Windows Store blir altså tilgjengelig når Windows 8 Beta legges ut. I beta-perioden kommer alle apper på Windows Store til å være gratis.

Den nye Windows Store skal naturligvis ikke bare konkurrere om kundene, men også om utviklerne. Derfor vil Microsoft sørge for at utviklerne får beholde 70 prosent av inntektene, og så snart en app har solgt for 25 000 dollar, vil prosentandelen til utviklerne øke til 80 prosent.

Les om:

Enterprise