XP er Vistas verste fiende

XP er Vistas verste fiende

Det er forgjengeren som er Vistas største konkurrent, ikke Mac OS eller Linux.

Det største hinderet for at Windows Vista skal vokse seg stort og sterkt i markedet, er Windows XP. Verken Apples Mac OS X eller store Linux-distsribusjoner som Red Hat kan måle seg med WIndows XP når det gjelder å posisjonere seg som et stengsel for Vista-vekst.

Dette fremgår av en studie som Forrester Research Inc. har gjennomført.

Tvinges til å støtte XP

Situasjonen kan bidra til at Microsoft vil føle seg tvunget til å fortsette å videreutvikle Windows XP lenger enn til april 2009, da det er meningen at supporten til XP skal opphøre.

Likevel betyr ikke dette at det vil stå om XP kontra Vista i uendelig tid fremover. - Det er ikke er spørsmål om Vista vil vinne, men om hvordan det vil skje, og når, sier Benjamin Gray, analytiker hos Forrester Research.

Windows Vista har problemer med å slå igjennom i de store bedriftene fordi Windows XPs popularitet fortsatt er stigende.

Analyseselskapet har foretatt en undersøkelse blant nesten 600 firmaer i USA og Europa, alle med mer enn 1000 ansatte. 84 prosent av alle pc-ene i disse bedriftene kjører nå Windows XP, mot bare 67 prosent for ett år siden.

Det kan godt hende at XP har nådd toppen av vekstkurven nå, medgir Gray, men han understreker at XP fortsatt vil være en sterk konkurrent til Vista i lang tid fremover.

Service Pack 3

- Fortsatt er det en masse firmaer som ser frem til at Service Pack 3 for XP kommer, sier Gray. SP3 for XP er ventet i første kvartal 2008 og skal etter planene være den siste store oppdateringen av XP. Hvis XP fortsetter å beholde en så sterk posisjon i bedriftsmarkedet som Forrester-undersøkelsen tyder på, kan det hende at Microsoft vil føle seg tvunget til å supportere XP lenger enn planlagt, mener observatører.

LES OGSÅ: Den ultimate Vista-guiden

32 prosent av selskapene som Forrester spurte, svarte at de vil begynne å rulle ut Vista mot slutten av 2008. 17 prosent svarte at dette vil skje i 2009 eller 2010.

Likevel er det mange firmaer som både likegyldige og til dels negative til tanken om å gå over til Vista. 38 prosent svarte at de ikke har noen planer om å innføre Vista foreløpig, og 17 prosent hadde ikke vurdert spørsmålet i det hele tatt.

LES OGSÅ: Vista-skolen trinn for trinn

Det viser seg også at mange firmaer har trukket tilbake tidligere vedtak om å gå over til Vista. I mai 2006 svarte 40 prosent av de spurte bedriftene at de planla å gå over til Vista innen ett år etter lanseringen, men innen utgangen av 2007 vil bare sju prosent av firmaene ha startet omleggingen.

For dyrt

På spørsmål om hvorfor bedriftene er tilbakeholdne med omlegging til Vista, svarer de blant annet at det koster for mye å oppgradere så mange pc-er til to gigagabyte internminne, som mange anbefaler som minimum for Vista. Dessuten snakkes det om flere tilfeller av inkompatible programmer enn man hadde ventet på forhånd.

Analytiker Gray er likevel ikke i tvil om at Microsoft vil vinne til slutt likevel - underforstått få kundene over på Vista. Både Linux og Mac OS har små markedsandeler, særlig blant storbedriftene, som er et marked Microsoft nærmest eier alene.

Les om:

Enterprise