Epost-krise for Mayers Yahoo

Epost-krise for Mayers Yahoo

Ei uke uten pålitelig epost. Verre kunne det knapt bli for Marissa Mayer med kritisk tjeneste.

Fredag ettermiddag måtte toppsjef Marissa Mayer beklage i en bloggartikkel på Tumblr, den sosiale minibloggetjenesten Yahoo kjøpte i sommer. Da hadde over en million brukere hatt eposttrøbbel siden mandag, melder nyhetstjenesten til Computerworld.

Traust tjeneste

Epost har vært en av bærebjelkene for Yahoo etter at de tapte søkekrigen med Google i starten av årtusenet. En traust og pålitelig tjeneste for rundt 100 millioner brukere, der konkurrentene fra Google og Microsoft har vært i design- og funksjonalitetskappestrid.

De har til og med hatt en viss inntektsstrøm fra tjenesten, siden deres støtte for POP og Imap har vært en betaltjeneste. Disse to protokollene støtter bruk av lokale epostklienter for lesing og nedlasting. Dette har vært gratis hos Google og Microsoft.

Fire dager uten epost

Mandag kveld norsk tid kom de første meldingene om trøbbel med Yahoo-eposten. Løftene var at dette skulle ordnes opp i så raskt som mulig, naturlig nok. Et døgn seinere var meldingen at det var mer komplisert enn maskinvarefeil, som var startdiagnosen. Etter hvert var det åpenbart at det ville ta svært mye lenger tid enn antatt.

Feilen skal ha ligget i en maskinvarefeil som ga tilfeldige feil for brukerne. Tilfeldige feilresultat er betydelig verre å løse, og det tok også Yahoo fire dager å få ordnet dette.

Epost er fortsatt en sentral og kritisk tjeneste for mange. Én dag kan være ille nok, men fire dager er et grunnskudd for tilliten til en slik tjeneste.

Google og Microsoft kan fryde seg

Denne uka har det vært flere veiledninger og diskusjoner om hvordan skifte fra Yahoo til Outlook.com eller Gmail flere steder på nett. Disse to hovedkonkurrentene har selv drevet med mer intens lokking av hverandres kunder i hele år, med nye funksjoner og importmuligheter fra den andres tjeneste som lokkemidler.

Microsoft og Google har neppe noe imot å få flere misfornøyde Yahoo-kunder i folden.

I løpet av helga skal de fleste brukerne hos Yahoo ha fått epottjenesten tilbake, og mesteparten av posten levert.