Epost er på dødsleiet

Epost er på dødsleiet

Epost-æraen er over. Det går ikke fort nok, det er for mye tull i innboksen og andre kommunikasjonsmåter tar over.

LONDON: - Jeg skal ikke gå så langt som å si at epost er død, men SMTP-epost slik vi kjenner det, er ganske nær, sier Eldar Turvey, administrerende direktør i Scansafe.

Scansafe er et britisk selskap spesialisert på webskanning, filtrering og annen nettovervåking. Turvey snakker til en forsamling journalister i forbindelse med sikkerhetskonferansen Infosecurity i London.

Flyttingen over til mer effektive kommunikasjonsformer, særlig øyeblikksmeldinger (IM instant messaging), er kommet langt allerede. Trenden er egentlig åpenbar:

- I Sør-Korea bruker 90 prosent av alle under 20 aldri epost. Fire av ti amerikanere på nettet bruker IM og 24 prosent av dem oppgir at de bruker IM oftere enn epost. En undersøkelse i regi av Business Week oppgav 90 prosent av bedriftene at de brukte IM, sier Turvey.

Altfor treigt

I statistikk referert av Messagelabs var 70 prosent av all epost sendt i 2005 søppelpost. Ifølge den samme statistikken inneholdt en av 34 epostmeldinger forsøk på identitetstyveri.

Men det er ikke bare den overveldende mengden uønsket epost som gjør at IM foretrekkes.

- Når du er vant til å kommuniserere i sanntid, blir epost altfor treigt, sier Turvey.

Og det er ikke bare øyeblikksmeldinger som utfordrer tradisjonell epost. For eksempel tar såkalte RSS-feeder mer og mer over for vanlige epost-nyhetsbrev. I tillegg tar web-basert epost over for tradisjonelle epostsystemer som Outlook.

Snakker igjen

Store deler av befolkningen i store deler av verden har dessuten fått bredbåndslinjer, som åpner for web-aktiviteter som wiki-er og andre kunnskaps- og samarbeidsmodeller.

Og, ikke minst, Skypes gjennombrudd sørger for at tale er tilbake!

- Gratis tale over internettprotokollen er endelig kommet i en form som gjør det tilgjengelig og enkelt. Folk vil i større grad snakke sammen igjen, i stedet for å sende epost til hverandre, sier Scansafe-direktøren.