Erik Byes meninger om det støyende it-samfunnet

Erik Byes meninger om det støyende it-samfunnet

Erik Bye er gått bort. Slik minnes Computerworld mediehøvdingen: Vi glemmer ikke hans meninger om det demokratifremmende, men likevel svært så støyende it-samfunnet.
"Alle" nordmenn kjenner Erik Bye. Rikskjendisen, journalisten, mediehøvdingen, musikeren, dikteren, samfunsrefserer og medmennesket Erik Bye utmerket seg med at han fikk så lett kontakt med folk - enten de nå var høyt på strå eller var ut av de fattigste av de fattige. De var like mye verd for det, mente han.

Selv møtte Computerworld han langt ute på landsbygda i folkerike Bangladesh i 1999. Det kan høres ut som en røverhistorie - men den er sann. Mediehøvdingen var invitert til Bangladesh av Telenor og Utenriksdepartementet.

Han var der for å se hvordan moderne mobiltelefoni og it kan fremme demokratiet i Bangladesh, og hjelpe fattige folk under stadige naturkatastrofer og flommer. I enkelte områder delte mellom 3.000 til 40.000 mennesker én mobiltelefon.

-- Selv om jeg er en fossil må jeg jo følge med i tiden, sa mediehøvdingen med et smil.

Hoppet over utviklingssteg

-- Jeg synes det er flott og spennende at folk i enkelte utviklingsland hopper over det vi anser som normale utviklingssteg. I Bangladesh, India og en del asiatiske land vet mange på landsbygda ikke hva en fasttelefon eller stasjonær pc er for noe. Noen av de, har kanskje hørt om det, men de har ikke brukt teknologien som vi tar som en daglig selvfølge.

-- For dem er telefoni synonymt med mobiltelefoni, og pc-bruk utføres på små og billige lommedatamaskiner som er lett anvendelige. Dette er i et vestlig perspektiv ganske underlig, ettersom disse menneskene har hoppet bukk over det vi i vesten ) og i velfødde Norge - brukte 40 år på, sa Erik Bye til Computerworlds utsendte.

Norges fremste kjendis

Ingen annen journalist er mer kjent i Norge enn Erik Bye. Han var Mr. NRK fremfor noen, og er derfor for lengst satt på sokkel i bakken nedenfor det hvite hus på Marienlyst i Oslo. Men han hadde meningers mot om det meste som rørte seg i mediesamfunnet.

I startsendingen til TV2 hadde mediehøvdingen en monolog som mange journalister husker den dag i dag. Selv var ikke Erik Bye inne i studio, men innslaget ble sendt fra en utpost på Finnmarksvidda.

Erik Bye hadde vært over alt: I urbane eller ville USA. På landsbygda i Asia og Afrika. Eller i et fiskevær i Lofoten. Han var en journalistisk globetrotter fremfor noen.

Demokratifremmende it

Dagen etter landsbybesøket i Bangladesh var Computerworld sammen med Erik Bye på en båttur på floden utenfor hovedstaden Dhaka. Selv om han på det tidspunktet var blitt skrøpelig i helsa, var kjempen likevel i sitt ess, ettersom han hadde en forkjærlighet for båtliv.

Under båtturen snakket vi sammen om alt mellom himmel og jord. Erik Bye fikk alle mennesker til å føle at vi hadde kjent ham hele livet - det hadde jeg jo for så vidt også - men da kun fra Tv-ruta hjemme i stua.

-- Jeg er opptatt av hvordan it kan være med å fremme demokratiet. Vi må få eksempelvis få mer innsyn i hva politikerne holder på med, og da er it er fantastisk verktøy, sa mediehøvdingen før han la til:

-- I utviklingen var det først Radio Days - eller radiodager på norsk. Med Tv-en i de tusen hjem ble jeg klar over at vi var blitt en del av mediesamfunnet. Etter Norge fikk flere tv-kanaler, ser vi mer og bedre tv i dag? Vi er nå en del av it- og mobilsamfunnet, men er vi mer opplyste for det? Enten det nå er mediene eller med it, så er det for mye støy og pjatt som ikke betyr noe. Det er for mye kvantitet og for lite kvalitet. Hva skal vi kalle neste steg i utviklingen? Jeg foreslår at vi kaller det kaossamfunnet - men det er heldigvis ikke for sent å gjøre noe med det.