Estland mot it-toppen

Estland mot it-toppen

Lave lønninger og topp ekspertise er i ferd med å gjøre Estland til et ledende it-land.

Baltikum sliter fortsatt med et slags "Øst-Europa-stempel" som indikerer at de baltiske land ligger etter Vest-Europa i teknologisk utvikling. I realiteten er et land som Estland, eller E-stonia som myndighetene liker å bruke i utlandet, svært langt framme.

Halvparten av bank-kundene bruker nettbank. Møter i regjeringen er papirløse fordi hver minister kan følge agendaen og lese dokumenter på flatskjerm. Og bilister kan betale parkeringsavgiften over mobiltelefon.

Ikke nok med det, svært mange svært utbredte programvare-applikasjoner er utviklet i Estland. Det gjelder for eksempel fildelingsprogrammet Kaaza og ip-telefoniløsningen Skype.
Ifølge avisen International Herald Tribune skyldes ikke Estlands popularitet kun lave lønninger. For lønnsnivået er lavt. En programmerer tjener typisk 8.000 kroner i måneden. Kompetansen er også meget høy.

-- Jeg har aldri funnet så høy teknisk ekspertise noe annet sted, sier svensken etablereren Niklas Zennstrom til avisa.

På skolene er de fleste klasserom utstyrt med pc-er. Og mens mange av oss godtar å betale skyhøye gebyrer for å bruke trådløse internett-soner, er aksessen gratis i Estland.

-- Viljen til modernisering er på topp. It er blitt et symbol på denne moderniseringen, sier parlamentsmedlem og poet Jaan Kaplinski.