- Et åpent nettsted blir aldri pålitelig

- Et åpent nettsted blir aldri pålitelig

Online-leksikonet Wikipedia er rammet av enda en skandale. - Det er naivt å tro et åpent nettsted kan være troverdig, mener Norsk Redaktørforening.

Online-leksikonet Wikepedia har i det siste opplevd en aldri så liten storm.

 

Det har vært flere graverende feil, blant dem en melding om at Jens Stoltenberg er pedofil. Siste uke var det den tyske utgaven av Wikipedia som fikk uønsket oppmerksomhet.

 

En tysk dommer beordret at Wikipedia skulle stenges ned umiddelbart. Grunnen var at en avdød hacker ble nevnt ved navn, noe hans foreldre ikke ønsket skulle offentliggjøres. Foreldrene har fått støtte av den tyske hackergruppen Chaos Computer Club.

 

Hackeren var kjent under aliaset Tron og kom i 1998 i søkelyset for å har drevet med datasvindel. Senere ble han funnet død, uten at det har blitt avklart hva som egentlig skjedde.

 

Naivt

 

Wikipedia har i Norge, som i mange andre land, fått mange tilhengere, og brukes av stadig flere som kilde for informasjon. Ifølge en artikkel i det anerkjente bladet Nature skal leksikonet være like pålitelig som den store Encyclopedia Britannica. Norske redaktører derimot har lite tro på konseptet.

 

- Jeg tror det er nokså naivt å tenke at et åpent nettsted kan være troverdig, sier Nils Øy, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, til Computerworld.no.

 

Øy mener man generelt bør være skeptisk til - og sjekke - all informasjon man finner på nettet.

 

- Jeg bruker Wikepedia selv, sammen med en rekke andre leksika. Ikke ta dem for god fisk. Du trenger redaksjonell styring. Wikipedia bygger seg opp for å være kilde for fakta. Da bør folk ha dårlig kildekritisk sans hvis de tror alt som står der er sant, sier Øy.

 

Svekker leksikonets troverdighet

 

Også Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, er skeptisk overfor online-leksikonet.

 

- Dette svekker leksikonets troverdighet. Det er sikkerhetsrutiner som avgjør hvor troverdig en kilde er, og kontrollmekanismene fungerer ikke på Wikipedia, sier han til Computerworld.no.

 

Generelt har webjournalistikk gitt færre problemer enn ventet for noen år siden.

 

-  Det ble sagt i USA at nettet var en revolver rettet mot hodet til de klassiske mediene. Men i PFU-sammenheng har vi ikke sett en eksplosjon av klager. Det ser ut til at vi i stor grad har tatt med oss pressefaglig etikk fra papir til web, sier Kokkvold.

 

- Skyldes åpen struktur

 

Nils Øy tror Wikipedia vil slite hvis ikke rutinene endres.

 

- Hvis et slikt leksikon skal overleve må det være noen som luker ut det som er galt. Dette blir en uoverkommelig oppgave så lenge hvem som helst kan legge inn informasjon, sier Øy.

 

Han mener det er den åpne strukturen som ligger til grunn for feilene.

 

- Wikepedia er en god ide, men med sin totalt åpne form vil det aldri blir pålitelig.

 

Les også: Vrøvl på Wikipedia