Et råskinn av en telefon

Et råskinn av en telefon

TEST: Nokia N90 er den mest komplette 3G-telefonen vi har sett.

Nokia N90 er avansert i funksjonssettet, og i tillegg har den skjermer av usedvanlig høy kvalitet. Den har også meget gode funksjoner innen både foto og video. Et råskinn av en telefon

Telefonen er den første av Nokia N9x serie. N90 er en telefon dedikert til bilder, og dette gjør den virkelig bra. Denne telefonen er imidlertid så fantastisk mye mer enn som så. Denne telefonen har støtte for 3G, EDGE og Bluetooth, for å nevne noe.

Samarbeid med Carl Zeiss

Det første som slår en når man ser N90, er at den er stor. Dette er kanskje telefonens største svakhet. På en annen side er det en styrke at det er litt størrelse på den. Vi som har pølsefingre har faktisk fått et tastatur som det er mulig å betjene uten å måtte gro gitarnegler.

Du får også en stor skjerm som det er en glede å bruke. Den har også en utvendig skjerm som faktisk er like stor som hovedskjermen på en del andre telefoner.

Det som også tar plass, er kameraet. Og her er det Nokia virkelig har lagt innsatsen. Nokia har samarbeidet med Carl Zeiss om optikken i N90. Dette gir også positive utslag på kameraet med 2 megapiksler. 

Kameraet sitter plassert på toppen av telefonen, og du trenger bare å dreie det for å aktivere fotofunksjonen. Den utvendige skjermen benyttes da som søker. Dette er enkelt intuitivt, og ikke minst en effektiv løsning.

En skjerm til glede

Den innvendige skjermen er sannsynligvis den beste skjermen som er oppvist på en vanlig mobiltelefon noen gang. Den er krystallklar og rett og slett helt fantastisk med fin fargedybde. Den bidrar også til at bruken av videofunksjonen blir en sann fryd.

Utformingen av telefonen er noe uvant. Vi har allerede nevnt kameradelen som er dreibar og sitter i toppen av telefonen. Dette er også en foldetelefon, men skjermen kan dreies slik at videofunksjonen automatisk aktiveres. Ganske smart, spør du oss. Denne skjermen benyttes også ved videosamtaler.

For lite minne

Menysystemet er velkjent fra telefoner som 6680, og det er utrolig innholdsrikt. Vi kunne ikke fullrose dette godt nok i 6680, og med skjermen som N90 stiller opp med, blir det faktisk en enda bedre brukeropplevelse. N90 har også fått et hav av ekstraprogrammer som du vil sette stor pris på.

Telefonen har 31MB innebygd minne. Nokia leverer også med et minnekort på 64MB. Dette er en av de få tingene vi har å utsette på denne telefonen. Her kunne Nokia lære noe av Sony Ericsson. 64MB er rett og slett for lite, og et kort med større kapasitet burde være et minstekrav i en telefon til den prisen.

Noe å lære av SonyEricsson

Nok en gang viser det seg at batterilevetid ikke er Nokias sterke side. Med en taletid på opp til tre timer har Nokia nok engang noe å lære av Sony Ericsson. Det er riktignok ikke like elendig som hos Nokia 8800, men noe mer enn dette burde selskapet være i stand til å oppvise.

Vi skulle også gjerne sett at Nokia hadde hatt radio i telefonen, men det er det ikke funnet plass til. Det må også nevens at telefonen av en eller annen mystisk grunn ikke har vibrasjonsringing.