Et urolig pc-år

Et urolig pc-år

Den er drøyt 20 år gammel og veletablert, men rystes i grunnvollene. Pc-industrien har hatt et ustabilt år.

Alt i februar skjedde det oppsiktsvekkende ting. Hewlett-Packard ga konsernsjef Carly Fiorina sparken. Fiorina var hovedarkitekt i gigantfusjonen med Compaq, men slo ikke like godt an med forsøket på å selge inn "adaptive enterprise" som slagord.

Hun ble anklaget for å ha hatt en for jetset-aktig tilnærming til styringen av selskapet, og eierne har ikke likt at HP er blitt liggende som nummer to på veldig mange områder.

Særlig har de mislikt at HP ikke har klart å svare på Dells taktfaste vekst siden fusjonen ble fullført i 2002. I mars ble Fiorina erstattet av tidligere NCR-sjef Mark Hurd. Han har ikke rukket å gjøre all verdens inntrykk, bortsett fra at han har splittet pc-divisjonen og sørget for 15.000 færre HP-lønnsslipper.

Firona fikk en fallskjerm på 21 millioner dollar og skal være i god gang med å skrive bok. Trolig slipper hun å be forlaget om altfor drøye forskudd.

AMD forbi Intel

I april slapp Intel og erkefienden AMD sine første prosessorer med dobbeltkjerne, litt senere enn kollegene i servermarkedet gjorde det samme. Men Intels overgang til dobbeltkjerne ble litt haltende.

En ledende Intel-ingeniør måtte i august medgi at de første dobbeltkjerne-prosessorene beregnet på pc var designet med litt for mye hui og hast, for å holde tritt i kappløpet med AMD.

De siste månedene har AMD rykket helt opp på siden av Intel i pc-salget fra butikk i USA, og til og med forbi i enkelte målinger. Intel er blitt vant med konkurranse, men er kanskje ikke helt komfortable med mye av det.

Huket Apple

Et plaster på såret for Intel er at Apple skal ta i bruk prosessorene deres. I juni kunne Intel-sjef Paul Otellini og Apple-sjef Steve Jobs fortelle at Apples mangeårige separasjon fra pc-industriens arktikektur skal ta slutt.

Jobs' forklaring er at Intels veikart lover bedre ytelse per watt enn det som ligger i kortene for IBMs PowerPC-arkitektur. Apple ventes å benytte Intels kommende dobbeltkjerne-prosessor Pentium M i en ny og i Mac Mini PC.

Etter hvert skal også de stasjonære modellene i Power Mac-serien over på Intels instruksjonssett x86. Apples progarmvare-utivklere blir med andre ord ikke arbeidsløse med det første.

Intel saksøkt

Men det kom mer pepper for Intel: i juni anla AMD et såkalt antitrust-søksmål. Intel har brutt konkurranseloeven, mener AMD. Det foreligger også et søksmål AMD har anslagt sammen med EU

I en storstilt pr-kampanje hevdet AMD at den større konkurrenten har utarbeidet kontrakter med pc-leverandørene der selektive rabatter på prosessorkjøp ble knyttet til prisopplysninger om AMD-brikker.

Intel har kategorisk avvist anklagene. Det er duket for hard kamp i en rettssal i delstaten Delaware når saken tar til, trolig mot slutten av 2006. Det ventes celebre vitner som Dell-gründer Michael Dell, tidligere HP-sjef Carly Fiorina og Gateway-gründer Ted Waitt.

Dell skuffet

Kanskje Michael Dell har fått bekymringsrynker til da, hvis ikke trenden snur for selskapet hans. Dell rapporterte nemlig sitt andre skuffende kvartal på rad i november.

I Norge ble Dell forbigått av HP i tredje kvartal. Dells rakettaktige vekst i årene etter dotcomfallet flatet ut i år, selv om selskapet er et godt stykke unna krise.

Men markedet lever av forventninger og Dell vil ikke komme til å innfri sin målsetning om en omsetning på 60 milliarder dollar i finansåret 2006, som for Dells vedkommende avsluttes i februar.

Selskapet selv skylder på skuffende resultater i det amerikanske forbrukermarkedet. Men analytikere har hevdet at Dells direktesalg har fått slite grundig imøtet med nye markeder rundt om i verden, skriver IDGs nyhetstjeneste.

Hjemmekamp

På hjemmefronten sluttet året med en politisk kamp om hjemme-pc-ordningen. Det ble innført et fradragstak på 10.000 kroner, og bransjens forsøk på å hindre dette lyktes ikke.

Nå vrir bransjen hodet etter det angivelige sjokket, og nye avtaler inngås, men med helt andre betingelser. Hjemme-pc-ordningen ruller videre, men vl gi aktører i pc-bransjen langt lavere omsetning og betydelig mindre marginer enn før.