EU avviser Microsoft

EU avviser Microsoft

Uten et kompromiss med EU risikerer Microsoft bøter på opptil ti prosent av omsetningen. EU-kommisjonen skal ha avvist Microsofts forslag til forlik i antitrustsaken mot selskapet.

Det opplyste kilder nær forhandlerne tirsdag kveld. En person omtalt som godt kjent med saken beskrev Microsofts forslag som en "halvhjertet" innsats for å imøtekomme kommisjonens krav. Blant annet har Microsoft foreslått å legge ved programvare fra konkurrenter i forbindelse med nysalg av pc-er med Windows installert.

Kommisjonen, EUs lovgivende organ, mener at Microsofts integrering i Windows av programvaren for å avspille lyd og bilder, Media Player, innebærer en urettmessig konkurransevridning for konkurrenter som RealNetworks.

I august i fjor uttalte Kommisjonen at Microsoft enten burde ta Media Player ut av Windows og selge produktet separat, eller legge ved en konkurrerende spiller i Windows, ved siden av Microsofts egen Media Player, ved salg av nye pc-er.

Holder ikke

I sitt forslag til forlik har Microsoft selv foreslått å legge ved konkurrerende produkter, men det er altså ikke nok for EU likevel.
 Kommisjonen mener nemlig at å inkludere konkurrenters programvare på cd-er som følger med nye Windows-baserte pc-er, ikke vil gjenopprette balansen i konkurransen. Det hevder en kilde godt kjent med saken, ifølge IDGs nyhetsbyrå.

Microsofts konkurrenter har lenge hevdet at plateselskaper, filmselskaper og andre som tilbyr innhold for digitale mediaspillere, i stadig større grad må skreddersy sine produkter eksklusivt for Microsofts Media Player, siden dette er den eneste programvaren de kan være helt sikre på at kundene vil ha på sine pc-er.

-- En stor del av pc-brukere kommer ikke til å installere disse cd-rom-platene, hevder kilden nevnt over.

-- Ingen kommentar

Microsoft kjører en streng munnkurv-politikk når det gjelder rettsforhandlingene i Brussel. 

-- Ingen i Microsoft kan si noe som helst om dette så lenge forhandlingene pågår, sier norgessjef Birger Steen til Computerworld.

Heller ikke Horacio Guttierez, Microsofts øverste juridiske rådgiver i Europa, er særlig ordrik.

-- Jeg kan ikke si hva som er akseptert eller avvist, sier han til IDGs nyhetsbyrå.

I stedet beskylder Guttierez konkurrentene for å lekke opplysninger om forhandlingene til mediene. Ifølge Guttierez er lekkasjen "biter av informasjon satt ut av konkurrenter som er ute etter å sabotere forhandlingsprosessen".

De lekkede opplysningene om forhandlingene ble først publisert i blant annet Financial Times på tirsdag.

Frykter separering

Microsoft har hevdet at å ta Media Player ut av Windows, ville hindret operativsystemet i å fungere som det skal. Selskapet har også fryktet at en slik utskilling vil skape juridisk presedens.

Utvikling av kommende produkter, slik som søkemotoren Microsoft planlegger for å konkurrere med allestedsnærværende Google, bygger på den velkjente foretningsmodellen som går ut på å binde sammen ulike produkter. Suksessen til Internet Explorer, Word, Excel, og Outlook Express taler for seg.

En advokat som arbeider med konkurransesaker, og har erfaring med selskaper som blir saksøkt for brudd på den såkalte antitrustloven, mener Microsoft trolig vil komme opp med et nytt tilbud. 

-- Selv om denne saken nå nærmer seg slutten, er det for tidlig å sette det siste tilbudet på bordet, sier advokaten som ønsker å være anonym.

Stempel: monpolist

En foreløpig konklusjon som merker Microsoft som misbrukende monopolist og inneholder forslag til økonomiske sanksjoner, er for tiden under sirkulasjon internt i Kommisjonen. 

Neste skritt blir å konsultere en rådgivende komité satt sammen av antitrust-eksperter fra EUs medlemsstater. Dette møtet vil ventelig finne sted i mars.

Det er lite trolig at denne komiteen vil foreslå vesentlige endringer til hva Kommisjonen foreslår. Når Kommisjonen har fastsatt rammen for eventuelle sanksjoner, blir den rådgivende komiteen kalt inn igjen. Etter konsultasjon nummer to vil Kommisjonen komme med sin endelige kjennelse i saken, noen uker senere.

-- Jeg ville ikke sett på møtene med den rådgivende komiteen som noen deadline. Jeg venter at Micrsoft vil forsøke å forhandle til siste slutt, sier advokaten som vil være anonym.

EU har helt andre, og sterkere, virkemidler å ty til enn det amerikanske justisdepartementet hadde i sin antitrustsak for noen år tilbake. I teorien kan Kommisjonen pålegge en straffesats på opptil ti prosent av selskapets årlige, globale omsetning. Det tilsvarer om lag tre milliarder dollar, eller 20 milliarder kroner.