EU og Kina i ordkrig

EU og Kina i ordkrig

EU-kommisjonen er på kollisjonskurs med kinesiske myndigheter og har nå rettet krasse anklager om prisdumping på maskinvare.

Europakommisjonen har lansert en gransking etter at den belgiske modemprodusenten Options klaget over at kinesiske selskaper dumpet modem i det europeiske markedet.

Påstanden gjelder såkalte WWAN-modem, wireless wide-area network, som brukes til å få tilgang til trådløse nettverk.

Kinesiske produsenter er anklaget for å selge modem i europa til ekstremt lave priser.

Til motangrep

Nå går kinesiske myndigheter til motangrep og angriper EU for proteksjonisme.

Selskapet Options trådløse modem er det eneste som produseres i EU og selskapets produkter takler konkurransen utmerket i andre land, utenom Europa ettersom kinesiske selskaper dumper maskinvaren sin der, mener selskapet selv.

EU-kommisjonen har ansvaret for å undersøke påstander om prisdumping i EU-landene.

Kommisjonen har rett til å sette straffetakster dersom de mener maskinvaren som eksporteres til Europa er priset lavere enn den normale verdien i hjemlandet

Risikabel situasjon

EU er Kinas største handelspartner. En handelskrig kan få konsekvenser både for europeiske og kinesiske selskaper, og truer med å sette kjepper i hjulene for oppturen på maskinvarefronten.

Det kinesiske handelsdepartementet sier på sin nettside at de er svært bekymret for situasjonen og at man forebeholder seg retten til å handle videre i saken, ifølge Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Hvis straffetoll blir pålagt kinesiske modem, vil prisene øke, men når dette vil skje er ennå ikke bestemt, da EUs undersøkelse kan ta opp til 15 måneder.