EU-kontroll på pcen

EU-kontroll på pcen

Leder i Computerworld 11, 26. mars 2004
Manglende sikkerhet på datautstyr og internett-trafikk koster samfunnet flere milliarder i året. Problemet vokser og 2004 blir et nytt rekordår i antall datavirus og spam (uønsket epost).

På et sikkerhetsseminar i regi av Microsoft var flere toppfolk i regjeringen og næringslivet invitert for å lufte sitt syn på utviklingen.

Alle var enige om en ting. Vi må få til en bedre kultur for datasikkerhet. Det må bli like selvfølgelig å beskytte seg mot datavirus og spam som å låse døren etter seg når man går hjemmefra. Men en av talerne, professor Jon Bing, hadde et poeng. Det vil ta veldig lang tid å innarbeide slike normer blant bedrifter og folk flest.

Mangel på tydelige ansvarsforhold knyttet til spredning av virus og spam er en sentral grunn til at en slik kultur er vanskelig å innarbeide. Noen mener internettleverandørene må ta ansvar og hindre at virus og spam blir sendt videre. Andre mener hver enkelt bedrift eller forbruker må være ansvarlig for å beskytte seg.

Virus- og spamflommen må stoppes. Derfor må vi ha tydligere kjøreregler for bruk av pc og internett-trafikk.

For å bedre sikkerheten på veiene innførte EU et påbud om regelmessig kontroll av alle kjøretøy. Trafikkfarlige biler ble sjaltet bort og ifølge NAF er nå den norske bilparken langt sikrere enn før påbudet.

Vi foreslår et tilsvarende ordning for norske pcer. Ikke på en måte som gjør at sikkerhetsleverandørene vil tjene fett på å utstyre oss med det råeste som finnes av løsninger. Men som hjelper oss til å nå et minimum av beskyttelse.

Idag opplever de mest avanserte it-brukerne at de fjerner nesten all spam og alle virus-trusler ved å utføre enkle og ofte helt gratis grep på pc-en. Et slikt påbud vil gi alle oss andre samme beskyttelse.