EU-toppmøte om e-helse til Norge

EU-toppmøte om e-helse til Norge

Nasjonalt senter for telemedisin i Tromsø og leder Steinar Pedersen har fått en stor anerkjennelse. Over 40 helseministre og 400 andre deltagere skal i mai møtes i ishavsbyen for å diskutere fremtidens e-helse.

Senterleder Steinar Pedersen er på fornavn med mange av verdens helsetopper. WHO-direktør Steffen Groth og FN-organisasjonens helsekontakt Irma Velazgues sa til Computerworld i sommer i forbindelse med den årlige telemedisinkonferansen i Tromsø, at de ville bruke

Nasjonalt senter for telemedisin mer aktivt i forbindelse med nye e-helse-prosjekter. Senteret regnes å være et av verdens beste miljøer for utvikling av avansert telemedisin og e-helse.

12. oktober skrev Computerworld om planen for at alle EUs helseministere skal til Tromsø neste år.

Tidspunkt var da ikke fastsatt, men nå er det klart at de 40 helseministrene fra 30 land skal møtes siste helg i mai Tromsø.

Fjær i hatten

-- Dette er stort for oss å være med på. Vi ønsker selvsagt å bruke anledningen til å profilere telemedisinmiljøet i Tromsø. Vi velger å tolke det som en anerkjennelse til det arbeid som har vært nedlagt i det telemedisinske miljø i nord i en tiårsperiode, sier senterleder Steinar Pedersen.

Han mener arrangementet kan bli en av de store begivenheter på den politiske arena i nord.

Tillitserklæring til Norge

-- Konferansen har aldri tidligere vært arrangert utenfor EU. Dette er en tillitserklæring til Norge og Tromsø og viser at vi ansees å ligge langt fremme i utviklingen av it i helsetjenesten, sier helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen.

EU-konferansen vil fokusere på folkehelse og blant annet se på hvordan en kan bedre tilgjengeligheten og kvaliteten på helsetjenestene, pasientsikkerheten og produktiviteten.

Lette pasientmobilteten

Også spørsmålet om hvordan helsetjenestene kan ivareta pasienter og publikums behov på en bedre måte, samtidig som en øker kunnskapen om helse i befolkningen, vil være tema for konferansen.

I tillegg vil de også se på muligheter for å lette personell- og pasientmobiliteten i og mellom landene og derigjennom møte nye utfordringer som følge av økt mobilitet i Europa.