EU utsetter patent-vedtak

EU utsetter patent-vedtak

Polen har uventet sørget for at avstemningen om EUs omstridte patentlov blir utsatt.
Motstanderne av den europeiske patentloven kan juble. Polen har kastet seg over forslaget og mener teksten bør endres for å gi små land bedre sikkerhet.

Det har vært mye frem og tilbake for EUs patentlov. Et vanskelig kompromiss ble godkjent før sommeren, men en endring i stemmeforholdene ga Polen en plutselig mulighet å kaste forslaget.

Polen har vært skeptisk hele tiden. Knallhard lobbying så ut til å gi et resultat da EU forrige uke annonserte at patentloven ville gå gjennom som en formalitet på et toppmøte om jordbruk og fiskeri tirsdag.

Men slik ble det altså ikke, siden Polen i siste liten bestemte seg for å ta enda en runde for å skjerpe teksten i lovforslaget.

Det er mange mellomstore it-bedrifter i Polen, og de frykter at kostnadene for utvikling vil bli mye høyere, hvis store amerikanske og europeiske selskaper kan patentere alle slags nyvinninger.

Mye motbør

Nå blir neste behandling av saken til våren, når Luxembourg overtar styrevervet i EU.

Lovforslaget har møtt mye motbør. Også i Europarlementet er det mange motstanderne av patentloven. Mange frykter at patentering av programvare vil kneble det europeiske markedet, som består av mange små og mellomstore bedrifter.

Disse risikerer å miste muligheten til å utvikle sine egne løsninger mot lave kostnader. Det fryktes også at Linux-programvare vil stoppes av patentloven.

Ifølge EUs forslag til patentlov kan imidlertid ikke all programvare patenteres, men bare spesielle tilpasninger i kombinasjon med andre produkter. Når de europeiske landene omsider blir enige, må Europarlementet godkjenne den endelige teksten.