EU vil gjøre det lettere å selge nettmusikk

EU vil rydde opp i lisensieringsreglene for nettsalg av musikk. Det skal bli lettere for iTunes og andre å starte opp i forskjellige land.

I dag er det svært trøblete å starte opp en nettbasert musikktjeneste i Europa. For hvert land må musikktjenesten får godkjenning av dusinvis av lisensholdere, som plateselskaper, royaltyorganisasjoner, musikkforlag og artister.

 

Dette er en jobb som EU mener tar unødvendig lang tid. Yahoo har for eksempel foreløpig utsatt sine musikksalgs-tjenester i Europa på grunn av byråkratiet.

 

EU ønsker heller et pan-europeisk lisensieringssystem der man kan forhandle rettigheter for hele Europa, eller i hvert fall store regioner.

 

Men så langt ønsker EU bare å "foreslå" en måte å gjøre dette på. De vil ennå ikke lage direktiver på det. Dette får de kritikk for, blant annet fra lederen for European Digital Media Association, Wes Himes. Han mener at EU ikke går langt nok og ønsker nye lover.

 

En organisasjon for forfattere og komponister, GESAC, støtter EU-strategien og mener at nye lover blir for lite fleksible og fort utdaterte.