EU vokter Microsofts nye sikkerhetsplan

Microsoft har nettopp lansert et nytt sikkerhetsverktøy, Palladium. EUs nye konkurransekommisjonær vil passe på at det ikke stenger ute konkurrenter.
Det nye produktet skal benytte operativsystemet Windows i kombinasjon med skreddersydde brikker, for å kryptere data slik som musikkfiler eller dokumenter slik at de bare kan åpnes av den tiltenkte mottakeren.

Ikke uventet har dette vakt skepsis hos enkelte av Microsofts konkurrenter, som frykter at Palladium vil utelukke konkurrerende operativsystemer som Mac og Linux.

Blant skeptikerne er EUs nye generaldirektør for konkurranse, Philip Lowe, som tiltrer 1. september.

-- EU vil sørge for at kokurrentene har kapasitet til å tilby alle de tjenester de ønsker å tilby, herunder sikkerhet, sier Lowe til nyhetsbyrået AP.

En anonym talsmann for Microsoft avviser overfor AP at samspill med andre operativsystemer blir noe problem i forbindelse med Palladium, men understreker at arbeidet med systemet og brikken ikke er kommet langt.

Han hevder likevel at maskinvarespesifikasjonene for Palladium vil bli tilgjengelige ogspå for konkurrenter. Det er imidlertid sannsynlig at de da vi bli belagt med lisensavgifter.

EUs antitrustsak

EUs egen antitrustsak mot Microsoft ventes å komme opp neste år, etter at de amerikanske rettssakene er endelig avsluttet. EUs sak handler om hvorvidt Microsoft har gjort ulovlige endringer i vanlige industristandarder, for å stenge konkurrenter ute.

Microsofts konkurrenter har vunnet fram med argumenter overfor EU om at programvaregiganten har brukt sitt pc-monopol til å erobre markedsandeler i servermarkedet.

Justidepartementets og delstatenes sak mot Microsoft ventes avgjort seint i sommer. I motsetning til de amerikanske myndighetene, kan EU treffe tiltak om å pålegge Microsoft bøter, dersom selskapet taper saken.

Bøtene kan være i størrelsessorden opp mot ti prosent av omsetningen, for Microsofts del drøyt 2 millliarder dollar.