Eurokrisen bremser serversalget

Eurokrisen bremser serversalget

HP fortsetter å lede an i et servermarked som for alvor begynner å merke effektene av eurokrisen.

Server-salget i Europa, Midt-Østen og Afrika utviklet seg i flat retning i tredje kvartal, viser tall fra en fersk rapport fra IDC. EMEA-regionen la på seg marginale 0,6 prosent på årsbasis i perioden med totalt 546.883 leverte enheter.

Svakt i Vest-Europa

Effektene av gjeldskrisen i Europa begynner også å vise seg i servermarkedet. Omsetningsutviklingen i de vest-europeiske subregionene viste en klar nedgang i perioden, godt under snittet for EMEA. Salget falt med 1,4 prosent på årsbasis i Vest-Europa og sto med det for 74,8 prosent av det totale salget – den laveste andelen noensinne, ifølge IDCs analyser. Analysebyrået peker på valutasvingninger som en medvirkende forklaring til den svake utviklingen.

Svekket av eurokrisen

- Servermarkedet viser tegn på svekkelse ettersom de makroøkonomiske forholdene forverres verden over. Etter et sterkt andre kvartal med den sterkeste årsveksten på syv år, indikerer den svake vekstraten i tredje kvartal at politiske innstramminger og svekket etterspørsel allerede har hatt en betydelig dempende effekt på salget av serversystemer, sier senioranalytiker Beatriz Valle i IDC.

Hun tilføyer at det ennå er for tidlig å anslå den hele og fulle effekten krisen i eurosonen vil ha på servermarkedet.

Mer virtualisering

IDC-analytikerne ser også for endringer på etterspørselssiden fremover, spesielt i retning av økt virtualisering. Byrået regnet med at virtualisering vil fortsette å ta for seg av datasentrene på tvers av sektorene og landene i Vest-Europa.

- Etterspørselen etter virtualisering i SMB-segmentet og i vekstmarkeder vil akselerere i de kommende kvartaler. Europeiske kunder vil i større grad vende sin oppmerksomhet i retning av cloud-teknologien, hvor IDC forventer et mye sterkere adopsjonsmønster fremover, sier Nathaniel Martinez, forskningsdirektør i Enterpriser Server Group.

HP dominerer

IDC-rapporten viser også at HP fremdeles er den dominerende aktøren i servermarkedet og nå har 15 påfølgende kvartaler bak seg som den største aktøren. Selskapet oppnådde en markedsandel på drøye 40 prosent i tredje kvartal, 5,2 prosent lavere enn på tilsvarende tidspunkt ett år tidligere. HP har likevel fremdeles et pent forsprang til andremann på listen. IBM skrellet bort 4,4 prosent til en markedsandel på 26,4 prosent i perioden, mens tredjemann på listen, Dell, tok et solid jafs opp til 13,2 prosent av markedet.

HPs Proliant-servere genererte salg for 1,1 milliarder dollar i perioden, tilsvarende til 48,2 prosent av det totalt x86-baserte server-salget i tredje kvartal.

Hos IBM genererte de x86-baserte produktlinjene xSeries og System x 49,3 prosent av de samlede inntektene for perioden.

Etterspørsel etter x86-baserte systemer sørget også for et salgsløft for Dells Poweredge-serie, hvor omsetningen nådde 427 millioner dollar.