Europas svar på Silicon Valley

Europas svar på Silicon Valley

CANNES: Bergenseren Morten Gavlen (30) tilhører en sjelden rase. Nyutdannet reiste han direkte utenlands for å jobbe med telekom. I dag er han en av 60 nordmenn som er med å utvikle it-fremtiden din i Sophia Antipolis i Frankrike.
CANNES: Til sammen er det 26.000 ansatte i selskapene som er lokalisert i Sophia Antipolis. 40 prosent av dem som jobber i den franske teknologiparken er ikke franskmenn. Det forteller litt om den utrolige tiltrekkingskraften Europas 8Silicon Valley8 har.

Mange utledninger, også nordmenn, er blitt lokket til Sophia Antipolis av Telecom Valley, en viktig organisasjon med over 70 it- og televirksomheter som medlemmer.

-- Det er ikke meningen å være verken hoven eller arrogant, men Norge er ikke akkurat verdens it-navle. Skal du komme noen vei innen forskning og utvikling må du ut av Norge for å søke lykken, sier Morten Gavlen som jobber med produktutvikling for Amadeus i Sophia Antipolis.

Gavlen gikk på NTNU i Trondheim der han studerte industriell økonomi og teknologiledelse.

-- Etter studiene var valget å finne seg en tradisjonell it-jobb i den norske hovedstaden. Ka faen skal en skarve bergenser gjøre i Oslo? Det er en spøk, men likevel litt sant. Jeg ville heller åpne horisonten, og først få meg internasjonal kompetanse, sier Gavlen.

Det franske selskapet Amadeus driver et av verdens største databaserte reservasjonssystemer for reiselivbransjen. Rundt 30 prosent av verdens reisebyråer benytter Amadeus som salgsverktøy, og det gjør det franske selskapet til markedsleder på reservasjonssystemer.

Forbedrer brukergrensesnitt

Gavlens jobb er å forbedre et grafisk brukergrensesnitt for reisebyråene, et system som heter Vista. Han jobber sammen med 40 ) 50 andre i Amadeus om dette. Med sine 1.276 ansatte pluss 300 innleide it-konsulenter er selskapet den desidert største arbeidsgiveren i teknologiparken. Halvparten av de eksisterende jobbene i Sophia Antipolis, og 70 prosent av de nye, er innen it- og telekommunikasjon.

-- Da jeg kom ned hit for tre år siden jobbet jeg først for konsulentselskapet Accenture. Jeg visste ikke om de hadde behov for folk, men jeg tok nå sjansen og sendte dem et brev om meg selv og hva jeg hadde gjort. Kort tid etter fikk jeg tilbud om fast jobb, og dro sørover sammen med kona, sier Gavlen.

En av toppsjefene i Accenture i Sophia Antipolis, amerikaneren Neil Cameron, sier til Computerworld at Gavlens fremgangsmåte ikke er unik, men likevel smart.

-- Vi får på den måten tilgang til en rekke dyktige folk fra hele verden, folk som ikke er redd for å si at de vil opp og frem, men at de er villig til å lære om forskning og utvikling innen it. Det er en pågående ydmykhet som jeg personlig liker, sier Cameron som også er generalsekretær i den viktige organisasjonen Telecom Valley som består av 70 medlemsbedrifter.

Rock me Amadeus

Men er du dyktig nok, og har jobbet en stund i Sophia Antipolis, er mulighetene åpne for andre spennende utviklingsjobber. For Morten Gavlens del betydde dette at han forlot Accenture etter ett år til fordel for Amadeus. Denne gangen søkte han ikke på jobben, men ble headhuntet av Amadeus-folk som viste om han.

-- Accenture var en fantastisk flott plass å begynne. På kort tid lærte jeg mye som jeg aldri hørte om på skolebenken i Trondheim. 8Learning by doing8 er et prinsipp i de fleste bedriftene her i teknologiparken. Ingen ting skal være uprøvd. Selskapene tar vare på nykomlingene. De fleste it-bedriftene tilbyr gratis husvære og bil den første måneden, slik at du skal komme deg i orden. Men etter en måned må du ha skaffet deg husly som ikke akkurat er den letteste og billigste utfordringen i Côte d'Azur, sier han.

Gavlen og kona bor nå i en leilighet på 45 kvadrat, som koster hele 240.000 euro eller

2,1 millioner kroner, dersom de skulle ha kjøpt den. De høye boligprisene er drevet av feriemarkedet, men det hindrer ikke at Gavlen og en rekke andre utlendinger blir innvandrere i det europeiske Silicon Valley. Han anslår at lønnen hans er 100.000 kroner lavere enn den ville ha vært hjemme i Norge, men det er utfordringen verd, hevder Amadus-utvikleren. Unik mulighet

-- Du får en slik jobbsjanse bare en gang i livet, og da må du ta den før du får unger og blir for bundet. I forhold til andre, er nordmenn for trege og trygghetssøkende til at de tar interessante jobber i utlandet. Det er synd, for Norge trenger deres internasjonale kompetanse, slik at vi kan få eksportert mye av de gode produktene og tjenestene som it-Norge faktisk har å by på, sier Gavlen.

Han er overrasket over at norske bedrifter ikke har etablert seg i Sophia Antipolis i Frankrike. Synergieffektene mellom de forskjellige utviklingsbedriftene er store.

-- Etter å ha jobbet Sophia Antipolis, Europas største forsknings- og teknologipark innen informasjonsteknologi, har jeg ikke noen tro på IT Fornebu. Konseptet er etter min helt feil. Jeg ser ikke den store gevinsten i at bedriftene skal flytte ut fra sentrum for å samlokalisere seg på den tidligere hovedflyplassen. Telenor har for eksempel laget seg sin egen glassboble på Fornebu. Samarbeidet de har med de andre selskapene i området er minimal. Og da er jo vitsen med en teknologipark borte. Heldigvis er det ikke slik her i Sophia Antipolis, sier Gavlen.

Tar du sjansen?

Han utelukker ikke at han kommer hjem til Norge om noen år, men kan godt tenke seg å etablere norsk virksomhet i den franske teknologiparken. Utviklingskostnadene er mye lavere enn i Norge.

Han forteller om den finske bedriften Trema, som på grunn av høye kostnader i hjemlandet la ned utviklingsavdelingen og flyttet den over natta til Sophia Antipolis. Ledelsen i selskapet og forretningsutviklingen er igjen i Finland og Sverige.

Kanskje det hadde vært noe for norske it-bedrifter også ) dersom de tør å ta spranget ut i den store verden?