eValg – Godt valg!

eValg – Godt valg!

DND: Ti kommuner har forsøksprosjekt med eValg, endelig!

Av Ingeborg Dirdal, kommunikasjonsrådgiver, Aibel og ildsjel innen sosiale medier, Rogaland

Slitt med kumuleringer, strykninger og tilføyelser? Tulla vekk valgkortet, som du bare MÅ ha for å få stemme? Ti kommuner har forsøksprosjekt med eValg, endelig!

Jeg bor i Sandnes, én av ti forsøkskommuner for eValg, eller elektronisk stemmegivning. Så jeg har allerede stemt, og for første gang i mitt liv, gitt ekstrastemmer til de jeg syns fortjener det, til og med fra andre stemmesedler enn den jeg primært leverte. For meg er det en stor lettelse bare å ha det gjort. Jeg piner meg gjennom hver valgkamp, ikke fordi jeg ikke er interessert, men fordi jeg syns alle sier mer og mer det samme jo nærmere valgdagen vi kommer.

Bedre mulighet for sofasliterne

Opplegget er veldig enkelt, du trenger MinID, Buypass eller Commfidis for å logge deg inn. Etter innlogging er det bemerkelsesverdig intuitivt hvordan du går fram. Interaksjonsdesignet er ikke lekkert, bare veldig funksjonelt. Det eneste det ikke er tatt høyde for, er hvis en kandidat har et langt navn, i tillegg til at han både er pensjonist og fisker, har du ikke mulighet til å se hvor han kommer fra. Det er ikke plass i feltene. For meg som gjerne vil prioritere kandidater fra vår lille bydel, er dette en ulempe. I tillegg må du lukke nettleseren helt og starte den på ny, for å logge inn en gang til.

Er det sikkert?

Det er flere aspekter ved elektronisk stemmegivning som er viktig. Sikkerhet er et av stikkordene, men MinID har etterhvert blitt så nødvendig for alle, og få av oss tenker på at dette er «farlig» eller usikkert. De som tror det, vil neppe skifte mening uansett. Muligheten til å stemme så mange ganger du vil, fra stemmegivningen er åpen, er noe nytt. Det er jo ikke slik at hvis du forhåndsstemmer, kan du gå og gjøre det en gang til. Så det er siste stemme som gjelder, og denne overstyres av papirstemmen hvis pc'en din ryker på valgdagen og du har ombestemt deg.

Er informasjonen god nok?

En annen stor utfordring med valg i hele tatt, ettersom valgdeltakelsen ved kommune- og fylkestingsvalg har gått nedover de siste årene, er informasjon. Flere prosjekter er satt i gang for å øke interessen for lokaldemokratiet. Et av dem er stemmerett for 16-åringer, som blant andre Stavanger kommune har satt i gang. Så for oss i vår sørvestlige krok av landet, er det allerede forvirring. Vi har en regionsavis som skriver om det som skjer i både Sandnes og Stavanger. Og Sandnes har altså prøveprosjekt på eValg på både kommune- og fylkesstingsvalg, mens i Stavanger er prøveprosjektet at 16-åringer kan stemme, men bare i kommunestyrevalget. Det krever litt å følge med for de som bare er bittelitt interessert.

Informasjonen rundt eValg synes jeg virker lite planlagt og til dels plump. Opplæringsfilmen påpeker at stemmen ved eValg er like gyldig som om du går i valglokalet og leverer stemmeseddelen. Vel, jeg ville vel forventet akkurat det da. Filmen har irriterende musikk, og panorering som bare forvirrer. Den må ses i fullskjermsmodus for å ha noe nytte i hele tatt, hvis ikke er skjermbildene for små. At det kommer en påminnelse om at du må passe på at ingen andre ser hva du stemmer på, virker som en overlevning fra «gamle dager» hvor du går inn i avlukket og trekker for. Det må kunne gå an å forklare at valget er hemmelig på en bedre måte.

Slutt på døgning

Uansett, dette er et stort skritt i riktig retning, og jeg tipper at ved neste stortingsvalg har de fleste mulighet til å levere stemmen sin elektronisk. For min del, jeg er glad det er gjort, og skal ikke bruke tid på valgkampsendinger. Det er innsatsen i perioden vi har lagt bak oss som styrer valget mitt.

Da jeg var liten, satt folk oppe til seks om morgenen for å få med seg resultatene. Slike valgnetter er det nok også snart slutt på.