Få orden i iTunes

Få orden i iTunes

Organisere, administrere. Lær deg noen iTunes-triks!

Hvis du noensinne har hatt en iPhone eller iPod, er sjansen stor for at du bruker iTunes. Det er et bra program, men ingen er som kjent perfekte. Det finnes heldigvis mange måter å gjøre iTunes bedre på. Her er seks forslag.

Fjern duplikater
iTunes prøver så godt den kan å bekjempe duplikate låter i biblioteket ditt (du kan søke etter dem ved å velge Fil > Vis duplikater), men dette holder ikke bestandig. Gratisprogrammet Meta-iPod gjør imidlertid jobben svært bra. Start programmet, klikk på Start-knappen og la den analysere biblioteket ditt. Hvis den finner flere av samme låt, klikk på 2x-knappen for å undersøke filene nærmere. Meta-iPod prøver selv å gjette hvilken låt du bør beholde og hvilken du bør fjerne. Klikk deretter på Delete checked tracks for å fjerne dem.

Fjernstyr iTunes
Hvis du har en iPhone eller en iPod touch har du også den beste iTunes-fjernkontrollen du kan få. Last ned applikasjonen Remote til din iPhone eller iPod touch (det er gratis!) og par enheten med ditt iTunes-bibliotek (kjør Remote på din iPhone, velg Legg til bibliotek og følg veiviseren). Deretter kan du styre avspillingen, lage spillelister og juster volumet fra Remotes iPod-lignende grensesnitt.

Rydd opp i metadata og albumcover
Er du lei av å rydde opp i filnavn og låtinformasjon i iTunes-biblioteket ditt? Prøv TuneUp! Dette smarte programmet søker gjennom musikken din, finner rotete og ufullstendig metadata og fikser det automatisk. Mangler du albumcover? TuneUp tar hånd om det også. Programmet er tilgjengelig som en gratisprøveversjon, men hvis biblioteket ditt trenger en skikkelig vårrengjøring kan det være lurt å betale, 19,95 dollar for ett år og 29,95 dollar for en livstidsversjon.

La iTunes være DJ
Vil du høre på musikk som har noe i felles uten å måtte lage en spilleliste selv? iTunes Genius' lager spillelister basert på sanger som den tror (binært sett) høres bra ut sammen eller deler en felles stemning.

iTunes DJ lar gjester med en iPhone eller iPod touch komme med ønsker, legge til, flytte på eller fjerne sanger fra DJ-spillelisten direkte, ved å bruke Remote-applikasjonen.

Synkroniser iTunes-mapper
Hvis du er som folk flest, stammer musikken din fra cd-er og, ehem, uspesifiserte steder fra internett. I stedet for å legge til nye låter i iTunes manuelt, sett iTunes Folder Watch til å følge med på en hvilken som helst mappe på harddisken din. Gratisapplikasjonen vil automatisk legge til nye låter til iTunes så fort de dukker opp. Programmet koster 7,50 euro, cirka 70 norske kroner.

Bruk smarte spillelister
Smarte spillelister er en utmerket måte å få fiks ferdige spillelister på, uten å måtte bruke timesvis foran skjermen (selv om det også kan være gøy). Velg kriterier og la den smarte spillelisten lage seg selv. Lag en 'best-of' ut fra dine mest spilte låter det siste året, eller gjenoppdag sanger med en smart spilleliste som finner sanger du ikke har spilt på en stund.

(Tipsene er hentet fra vår søsterpublikasjon PC World USA.)

Har du noen gode iTunes-tips? Del de med oss i kommentarfeltet nedenfor, da vel!