Facebook blir enda mer nysgjerrig

Facebook blir enda mer nysgjerrig

Potensiell personvernbombe i ny app-oppdatering

Facebook sliter med mobilkundene og inntektsstrømmen fra denne gruppen brukere har vært en plage for selskapet helt siden de ble børsnotert for to år siden.

En metode de har valgt, er å stadig utvide rettighetene deres mobil-apper krever når de installeres i Android, ModernUI og Apple Ios.

Tilgangssulten app

Før helga nådde selskapet det som oppleves som et nytt lavmål: Nå vil Facebook-app-en ha tilgang til tekstmeldingene dine i Android-app-en.

Dette vil si at Facebook vil ha stadig mer kontroll og oversikt over hvem og hva du som bruker kommuniserer. Etter oppkjøpene av kjappis-foto-appen Instagram og mobilmeldingstjenesten WhatsApp er det heller ikke så rart at Facebook vil ha stadig mer kontroll over smartfunksjonene i en moderne smarttelefon.

Hos Facebook nordiske PR-selskap Northern Link PR og kundekontoansvarlig Jan B. Fredriksson får Computerworld på spørsmål oversendt et engelsk standardsvar.

Google har skylda

Der hevder selskapet selv at hovedårsaken til at de ber om denne nye rettigheten skyldes hvordan rettighetstilgangen er bygd opp hos Google Android. Der må slike rettigheter godtas i bredt omfang, uansett om behovet til selv app-en er liten. Facebook trenger denne tilgangen for å ta i bruk en type tofaktor-autentisering for ekstra sikkerhet under innlogging til tjenesten.

Google har selv eksperimentert med å gi betingete rettigheter i Android. Denne funksjonen ble trukket igjen etter kort tid, til kritikk fra it-sikkerhetseksperter.

Les mer:

Android mistet brukerkontroll

Facebook forsikrer også at alle brukerdata er trygge, og viser til at brukere i Europa behandles i henhold til datavernreglene i Irland.

- Vi tar våre brukere datavern meget alvorlig. Som mange andre app-er så har Facebook-app-en bruk for forskjellige rettigheter for å kunne fungere på Android. Vi bruker disse rettighetene til å få forskjellige funksjoner i app-en til å fungere bedre, sier Thomas Myrup Kristensen i Facebook i Danmark til Computerworld.

Ditt eget beste

Med andre ord forsøker Facebook å høres ut som læreren og presten i én og samme forretning: Ja, det er invaderende, men det er i din egen interesse, vet du.

- Felles for personvernreglene til alle internasjonale aktører er at de bruker dataene til å forbedre sine tjenester. De beroliger deg med at de ikke leverer til utenfor selskapets verden. Men mange av selskapene er blitt så enormt store, sier Atle Årnes i Datatilsynet til Dagens Næringsliv.

- Appene avgrenser sjelden hva de ber om. Fra et brukerståsted kan man se på det som å åpne en låvedør inn til telefonen. Når først låvedøren er åpnet vil ikke brukeren vite sikkert hvilke opplysninger som går gjennom den, men må velge å stole på at det ikke hentes ut mer enn avtalt, sier Årnes.

I sikkerhetsmiljøene har det lenge vært vanlig å avinstallere Facebook-app-en fra mobile enheter. Dersom man bruker Facebook fra mobil, gjøres det via nettleseren, etter at sikkerhetsprogramvare for mobilenheten er installert.

Det spørs om ikke den siste utviklingen bør gjøre at flere sikkerhetsbevisste brukere tar samme grep.