DATASENTER: Facebook bygger nytt datasenter i Irland. (Bildet er fra hovedkvarteret i Menlo Park i California).

DATASENTER: Facebook bygger nytt datasenter i Irland. (Bildet er fra hovedkvarteret i Menlo Park i California).

Facebook med nytt europeisk datasenter

Selsapets sjette datasenter i verden bygges i Irland med utstyr fra Open Compute Project.

Dette blir Facebooks andre datasenter utenfor USA. Det første ligger i Luleå i Sverige, hvor det drar nytte av det kalde klimaet bidrar til kjøling, og dermed spare energi.

Energisparing er også viktig for det nye datasenteret i Clonee i Irland. Det skal utnytte vindkraft og drives i sin helhet med fornybar energi. Facebook har som mål at femti prosent av infrastrukturen deres skal benytte ren og forbybar energi ved slutten av 2018.

Det nye datasenteret vil utstyres med servere og lagring fra Open Compute Project, som er et Facebook-initiativ hvor maskinvaredesign deles åpent med andre som driver datasentre for å standardisere og få ned kostnadene på utstyr.

– Vi vil utstyre datasenteret med det aller siste innen maskinvare for servere og lagring som kommer fra Open Compute Project, inkludert Yosemite for databehandling, skriver Jay Parikh, som er direktør for prosjektering på Facebook.  Yosemite er et modulært chassis for høyytelse mikro-servere som er utviklet av Facebook.

Irland har vært Facebooks internasjonale hovedkvarter siden 2009, og datasenteret i Clonee skal være en fortsettelse av selskapets investeringer i Irland og Europa, skriver direktør of infrastruktur, Tom Furlong. 

Med et datasenter i Irland vil Facebook lettere kunne møte krav om at europeiske brukeres data skal holdes innen Europa, i forbindelse med at Safe Harbour-avtalen mellom EU og USA ble kjent ugylding av EU-domstolen i oktober 2015.