Færre pirater i Norge

Nye tall viser en jevn nedgang i bruk av ulisensiert programvare i Norge. Fra 34 prosent i 2000, er andelen nå nede i 30 prosent.

Dette viser at stadig flere får øynene opp for ulempene ved bruk av ulisensiert programvare, ifølge en pressemelding fra Business Software Alliance (BSA).

Undersøkelsen om ulovlig installert programvare utføres årlig av analyseselskapet IDC på oppdrag av BSA. I år dekker undersøkelsen 97 land verden over (2005 Global Piracy Study).

I år 2000 var andelen ulisensiert programvare installert på norske datamaskiner på 34 prosent. Siden den gang har vi opplevd en kontinuerlig nedgang, og i tallene fra IDC-undersøkelsen er Norges andel i 2005 nede i 30 prosent.

- Det er gledelig at utviklingen går i riktig retning, men det er imidlertid langt igjen til vi kan være fornøyd. Derfor vil vi i BSA fortsette vårt arbeid for å beskytte eiendomsrettigheter knyttet til innovasjon, spre kunnskap og skape holdninger med uforandret styrke, sier Eilert Hanoa, formann i BSA Norge.

På bunn i Norden

Samtidig som Norge har hatt en positiv utvikling fra 2004 til 2005, har Sverige i denne perioden gått opp en prosent, mens Danmark står på stedet hvil. Likevel har Norge fremdeles den høyeste andelen i Norden. I Sverige og Danmark er andelen nå på 27 prosent, mens Finland er helt nede i 26 prosent.

- Vi ser fortsatt at nesten hvert tredje program som blir installert på norske maskiner er ulisensiert. Det er skuffende at Norge fortsatt synder mest i Norden, sier Hanoa.  

IDC-undersøkelsen viser at den globale piratkopiandelen har ligget stabilt på 35 prosent siden 2004. Andelen til de vesteuropeiske landene sett under ett økte fra 34 til 35 prosent i 2005.

Det har vært en positiv utvikling i flere raskt voksende markeder, som for eksempel Russland, India og Kina. Det at den globale andelen er så stabil, kan forklares med at landene som tradisjonelt dominerer programvaremarkedet, som USA, Vest-Europa og Japan, har en stabil piratkopiandel.

Les også: Ingen planer om piratdusør i Norge