Færre og større

Færre og større

Leder i Computerworld 43, 17. desember 2004
Konsolideringsbølgen skyller igjen over it-bransjen. Oracle fikk sitt Peoplesoft og Symantec sikler på Veritas Software. For å opprettholde en gitt børsverdi ser selskapene at oppkjøp i mega- og gigaklassen er veien å gå i det markedsklimaet som gjelder.

Etter nedturen har det festet seg et betydelig prispress i markedet. Dermed blir det vanskeligere for enkeltselskapene å opprettholde en gitt inntjening. Det gir negativt utslag på selskapenes børskurser, og det er naturligvis ikke eierne spesielt glade for.

For å holde eierne varme og lykkelige blir kundevekst gjennom oppkjøp en farbar vei. Symantec har kjøpt to selskaper i år, og vil ha mer. Oppkjøp er ikke lenger billig, men likevel vurdert som lønnsomt. Og når én hopper, har bransjen en tendens til å hoppe etter.

Det er også spekulert i hvorvidt HP er ute og lukter på BEA Systems. Slike megakonsolideringer tegner et bilde av en bransje som i stadig økende grad blir dominert av et knippe megaselskaper, som stadig blir større, men likevel færre.

Færre er også de som trekker frem de negative sidene ved en stor fusjon. Da HP og Compaq skulle gjennomføre sin sammenslåing, var det mange som snakket høyt om intern fokus og kundeneglisjering. Nå snakkes det bare fordeler og positive takter.

Konsolideringene vil fortsette i 2005. Det er ingen grunn til å tro at it-bransjen i Norge vil ta en annen vei enn den som bjellesauene i bransjen følger. De store vil bli større også i Norge.

Denne lederen er fra siste papirutgave av Computerworld i år, men på cw.no får du oppdaterte nyheter hele julen. Neste papirutgave av Computerworld kommer fredag 14. januar.

Vi ønsker våre lesere en riktig god jul og et godt nytt år.