Fallende kurve for Sun

Omsetningen til Sun Microsystems fortsatte å falle i selskapets fjerde kvartal, men selskapet leverte plussresultat som følge av en skattegevinst.

Omsetningen i selskapets fjerde kvartal endte på 2,975 milliarder dollar - en nedgang på 4,3 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Nettoresultatet endte på 121 millioner dollar. Men denne summen inkluderer en skattegevinst på 190 millioner dollar, takket være en skatterevisjon. Uten denne ville Sun hatt røde tall på bunnlinjen.

Endring i produktmiksen

Omsetningen fra Suns produktsalg falt i fjerde kvartal, men antall servere solgt økte med ni prosent, og salget av industristandard-servere (basert på x86 prosessorer) økte med hele 105 prosent.

Sun er midt i en endringssyklus for sine produkter. Selskapet beveger seg bort fra å ha stort sett kraftige servere med mange prosessorer til en mer spredt produktportefølje basert på AMDs Opteron prosessorer og Suns Sparc prosessorer.

Rundt 65 prosent av Suns serversalg i regnskapsåret 2005 var servere med en til åtte prosessorer. I 2001 utgjorde salget av slike servere 45 prosent av totalsalget.

Vil fortsette å kjøpe

For hele regnskapsåret 2005 omsatte Sun for 11,1 milliarder dollar, ned en prosent i forhold til 2004. Selskapet tapte kun 11 millioner dollar, en klar forbedring i forhold til 2004 da selskapet tapte 388 millioner dollar.

Tidligere i år kjøpte Sun lagringsleverandøren Storage Technology Group, og denne handelen ventes å være helt i boks etter generalforsamlingen i selskapet i slutten av august.

Sun vil antageligvis fortsette å kjøpe selskaper i kvartalene som følger.

- Vi tror ikke vi har brukt opp vår kvote som en konsolideringskraft, sier toppsjef Scott McNealy i Sun.